Külföld

A Brexit és az unió bővítése a kétnapos EU-csúcs fő témája

Megkezdődött csütörtök délután Brüsszelben az Európai Tanács kétnapos találkozója, amelynek központi témája a brit uniós tagság megszűnésének (Brexit) sorsa volt, a kilépésről frissen megszületett újabb megállapodást a tagországok vezetői el is fogadták. A tagországok állam-, illetve kormányfőiből álló tanács emellett az unió következő hétéves költségvetéséről és a további bővítés lehetőségeiről tárgyal.

A Brexit és az unió bővítése a kétnapos EU-csúcs fő témája
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság következő elnöke újságíróknak nyilatkozik a brüsszeli EU-csúcsra érkezve
Fotó: AFP/Aris Oikonomou

Intenzív tárgyalásokat követően csütörtökön született meg az Egyesült Királyság rendezett európai uniós kiválásának feltételeiről szóló megállapodás, amelyet a tagállami vezetők csütörtökön délután alá is írtak.  Amennyiben a brit parlament alsóháza és az Európai Parlament is megszavazza azt, Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnésére november első napján kerülhet sor.

London a 2016 júniusában tartott népszavazást követően jelentette be kilépési szándékát az Európai Unióból.

Az előző brit miniszterelnök, Theresa May tavaly novemberben megállapodást ért el az unióban maradó huszonhét országgal a Brexit feltételrendszeréről, amelyet a londoni alsóház azonban háromszor is elutasított. Halasztásokat követően az Európai Tanács áprilisban, rendkívüli találkozón döntött a Lisszaboni Szerződés idevonatkozó, 50. cikke szerinti határidő meghosszabbításáról október végéig.

A mostani EU-csúcs napirendi pontjai között szerepel még az EU következő, 2021-től érvényes keretköltségvetéséről tervezett vita, megbeszélés Albánia és Észak-Macedónia uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről, valamint az éghajlatváltozás nemzetközi vonatkozásairól.

A tagállami vezetők a tervezett program szerint meg fogják vitatni az úgynevezett stratégiai menetrend intézkedéseit, és a 2019-2024-es időszakra vonatkozó uniós prioritásokat. Ezek a szabadságjogok védelmét, egy erős gazdasági bázis kialakítását, a klímasemleges, zöld, méltányos és szociális Európa megvalósítását, valamint az európai érdekek és értékek előmozdítását foglalják magukban. Az ülésre meghívást kap az Európai Bizottság megválasztott elnöke, Ursula von der Leyen is, aki ismertetni fogja az új bizottság prioritásait.

A vezetők továbbá várhatóan határozatot fogadnak el, amellyel kinevezik Christine Lagarde-ot az Európai Központi Bank elnökévé.

Von der Leyen: Nem valószínű most döntés az albán és észak-macedón csatlakozási tárgyalásokról

Ursula von der Leyen kijelentette: az eddigi jelek alapján nem tűnik valószínűnek, hogy döntés születik Albánia és Észak-Macedónia európai uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről a mostani EU-csúcstalálkozón.

„Ezt nagyon sajnálom, mivel ezek az országok óriási erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy közelebb kerüljenek az EU-hoz, és rendkívül fontos lenne, hogy pozitív jelzést kapjanak” - mondta a volt német védelmi miniszter. Az EU-tagállamok illetékes miniszterei a francia kormány ellenállása miatt nem tudták kedden jóváhagyni a csatlakozási tárgyalások megindítását, annak ellenére sem, hogy a brüsszeli testület értékelése szerint a két ország végrehajtotta a feltételként előírt reformokat.

Kapcsolódó írásaink

Megszületett a megállapodás a brit kiválásról

ĀBarnier fogja vezetni a jövőbeli EU-brit kapcsolatokról szóló tárgyalásokat - Csütörtökön délután az uniós vezetők aláírták az egyezményt - Johnson biztos benne, hogy a brit parlament alsóháza is támogatni fogja a dokumentumot