Külföld

Trump nem ellenezte a Damaszkusszal kötött alkut

Donald Trump amerikai elnök nem ellenezte a szíriai kurdoknak a damaszkuszi vezetéssel kötött alkuját, amelynek értelmében a szíriai kormányerők segítséget nyújtanak a török offenzíva megállításához - közölte szerdán a kurdok vezette Szíriai Demokratikus Erők (SDF) parancsnoka.

Trump nem ellenezte a Damaszkusszal kötött alkut
Füstfelhő a török bombázást követően Ras al-Ain városának észak-keleti részén Szíriában
Fotó: AFP / DELIL SOULEIMAN

A Mazlúm Abdi, illetve Mazlúm Kobáni harci néven is ismert parancsnok a kurd nyelvű Ronahi TV műsorában elmondta: Oroszország fogja garantálni a megállapodás betartását. Mint mondta, ez az egyezség kikövezi majd az utat egy politikai rendezés előtt, amely biztosítani fogja a kurdok jogait Szíriában.

A megállapodás értelmében a szíriai kormányerők veszik át a Törökországgal közös északkelet-szíriai határszakasz egészének a mentén a határellenőrzést a kurd milíciáktól. Ugyanakkor megjegyezte, hogy nem felelnek meg a valóságnak azok az értesülések, miszerint az SDF átengedi a területei feletti ellenőrzést a kormányerőknek.

A kurd parancsnok ismételten hangsúlyozta, hogy a török hadműveletek miatt az SDF befagyasztott minden harctevékenységet az Iszlám Állam terrorszervezettel szemben.

A nap folyamán az amerikai kongresszus elsöprő többséggel elfogadott, nem kötelező jellegű határozatban ítélte el kétpárti határozatban Donald Trump döntését, hogy kivonja az amerikai csapatokat az északkelet-szíriai háborús övezetből. A határozatot 354 szavazattal fogadták el 60 ellenében. A dokumentum a csapatkivonás ellenzése mellett felszólítja egyrészt Törökországot, hogy hagyja abba katonai beavatkozását, másrészt a Fehér Házat, terjesszen elő egy tervet az Iszlám Állam tartós vereségének biztosítására.

A republikánus és demokrata párti képviselők között szokatlan egyetértés mutatkozott az amerikai elnök döntésének elítélésben. A republikánusok a csapatkivonást „katasztrofálisnak” és „végzetesnek” nevezték, míg a demokrata párti képviselők egyenesen Trumpot bírálták. Seth Moulton demokrata párti képviselő szerint Trump „diktátorok és mészárosok oldalára állt döntésével”.

Az amerikai elnök egyébként szerdán ismét védelmébe vette az amerikai katonák kivonását az észak-szíriai régióból.

Megjegyezte, hogy üdvözli az orosz és a szíriai haderő bevonulását azokba a térségekbe, ahol korábban az amerikai katonák állomásoztak. „Hagy vívják meg saját háborúikat! Én nem akarok Törökország és Szíria háborújába belekeveredni” - fűzte hozzá.

A török hadsereg és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) nevű ellenzéki fegyveres csoport október 9-én indított offenzívát a kurdok ellen Északkelet-Szíriában, Ankara állítása szerint a terrorveszély elhárítása érdekében. A hadművelet célja, hogy biztonsági övezetet hozzon létre a határ mentén, ahová a Törökországban tartózkodó szíriai menekültek hazatérhetnek. A térségből a török katonai műveletek megindulása előtt kivonultak az amerikai csapatok, megnyitva az utat a török offenzíva előtt. Az SDF szerint az Egyesült Államok ezzel „hátba szúrta” szövetségeseit, akiket kiképzett és modern fegyverekkel látott el az Iszlám Állam ellen folytatott harcában.
 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom