Külföld

Rendbontásba torkolltak a katalán tüntetések

Több mint kétszázan sérültek meg a kedd este a rendbontásokba torkolló katalóniai tüntetéseken - közölte szerdán a spanyol közszolgálati televízió.

Rendbontásba torkolltak a katalán tüntetések
Rendbontásba torkollott a barcelonai tüntetés
Fotó: AFP

Kedden este több katalóniai városban voltak tüntetések, a demonstrálók utakat és vasútvonalakat zártak le, és sok helyütt összetűztek a rohamrendőrökkel, tiltakozva a katalóniai függetlenségi vezetőket börtönnel sújtó minapi ítélet ellen

Barcelonában negyvenezren vonultak a spanyol központi kormány képviselete elé. A tiltakozók egy csoportja üdítősdobozokkal, petárdákkal, kövekkel dobálta az épületet védő rohamrendőröket, és megpróbálták áttörni a védelmi kordont, de a hatóságok visszaszorították őket, gumibotokat és gumilövedékeket vetettek be ellenük. A tiltakozók barikádokat próbáltak emelni Barcelona központjában, kukákat gyújtottak fel, kirakatokat zúztak be. Éjszaka tűzoltóautók pásztázták a barcelonai utcákat, oltva az égő kukákat, folyamatos rendőrautók és rohamkocsik szirénázása hallatszott a városban.

A tömeg eredetileg az Ómnium Cultural és a Katalán Nemzetgyűlés (ANC) politikai civil szervezetek felhívására békés, gyertyás felvonulásra gyűlt össze. Később ugyanide hívta támogatóit a Katalán Védelmi Bizottságok (CDR) elnevezésű radikális csoport is.

Összetűzések voltak a tüntetők és a rendőrök között más katalán nagyvárosokban, így Gironában, Lleidában, Tarragonában és Sabadellben is. Napközben is folyamatosak voltak az utcai megmozdulások, tiltakozók kisebb-nagyobb csoportjai több közút forgalmát korlátozták időszakosan Katalóniában, valamint vasúti sínekre vonulva tüntettek, így akadályozva a közlekedést.

Az El País azt írta, hogy a hatóságok legalább 25 rendbontót vettek őrizetbe a közrend megsértése miatt: 13-at Tarragonában, nyolcat Lleidában, hármat Barcelonában és egyet Sabadellben.

A spanyol kormány kedd éjszaka kiadott közleményében elítélte a függetlenségpártiak erőszakos cselekményeit, a károkozást és a vandalizmust, és méltatta a katalán és az országos rendőrség együttműködését. „Egy kisebbség megpróbál erőszakot előidézni a katalán városok utcáin” - fogalmazott közleményében a kormány.

Szabadságmenet indult öt városból Barcelona felé

Szerdán több ezer ember indult el öt különböző katalán városból Barcelona felé a Szabadságmenetnek nevezett háromnapos felvonuláson, amellyel a függetlenségi vezetőket börtönre ítélő bírósági döntés ellen tiltakoznak. A Girona, Vic, Berga, Tarrega és Tarragona városokból indult résztvevők körülbelül 100 kilométert tesznek meg a következő napokban autóutakon gyalogolva.

Az Ómnium Cultural és a Katalán Nemzetgyűlés (ANC) politikai civil szervezetek által kezdeményezett menet a tervek szerint péntekre éri el a katalán fővárost, ahol aznapra nagyszabású sztrájkot hirdetett két katalán szakszervezet.

Csatlakozott a felvonuláshoz a függetlenségpárti kormány több tagja és Quim Torra katalán elnök is, aki nagyszerűnek nevezte ezt a mozgósítást. „Senkinek ne legyen kétsége, a kormány az emberek mellett lesz” - fogalmazott, hozzátéve, hogy sok sikert kívánnak a békés megmozdulásnak.

Az elnököt számos bírálat érte a nap folyamán, amiért nem foglalt állást azzal kapcsolatban, hogy a múlt éjszaka több városban is rendbontásba, erőszakba fordultak az általa is szorgalmazott tüntetések.

A spanyol közszolgálati televízió (RTVE) információi szerint éjjel a tüntetők és a rendőrök közötti összetűzés során több mint kétszázan sérültek meg, köztük 72 rendfenntartó, és több mint harminc embert vettek őrizetbe.

Barcelonában az első becslések szerint 320 ezer eurós kárt okoztak a vandálok, akik szemetes konténereket gyújtottak fel, kirakatokat zúztak be.

Isabel Celaá spanyol kormányszóvivő arra szólította fel a katalán elnököt, hogy ítélje el az erőszakos eseményeket. Magyarázatot vár Ada Colau, Barcelona polgármestere is, aki szerint a katalán kormány vezetője ebben a helyzetben inkább politikai aktivistaként viselkedik, mintsem elnökként.

Tiltakozott a katalán elnök kettős beszéde miatt az ellenzéki konzervatív Néppárt (PP) és az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális baloldali párt is, emlékeztetve arra az ellentmondásra, hogy a rendfenntartásra kirendelt katalán rendőrség a katalán kormány irányítása alá tartozik.

A hétfőn elítélt kilenc katalán függetlenségi politikus közös Twitter-üzenetben azt közölte: támogatják a tömeges és békés megmozdulásokat, de az erőszak nem őket képviseli.

A függetlenségi politikusok elítélésének ténye katalizálta a tüntetéseket

A függetlenségi politikusok elítélésének ténye és nem a büntetéseik nagysága katalizálta a rendbontásba torkolló tüntetéseket - mondta a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója szerdán az M1 aktuális csatornán.

Nagy Sándor Gyula hozzátette: a függetlenségpártiak akkor is mártírnak gondolnák a kilenc elítélt vezetőt, ha nem a büntetési tétel felső határához közeli, 9 és 13 év közötti börtönt kaptak volna.

Elmondta: a függetlenségpártiak szerint a szabad véleménynyilvánítás, illetve az önrendelkezés kategóriájába tartozik az, ha egy tartományi parlament kikiáltja a tartomány függetlenségét; az erre irányuló népszavazást alkotmányellenesnek ítélte az alkotmánybíróság, de ezt a függetlenségi oldalról nem vették figyelembe.

A rendbontások ténye amúgy nem meglepő, hiszen hetek óta lehetett híreket hallani arról, hogy a függetlenségpártiak kemény magja tüntetésekre és előre szervezett rendbontásokra készül - fűzte hozzá, megjegyezve, hogy a rendőrség nagyjából ura volt a helyzetnek, ennek ellenére Barcelona környékén jelenleg is égő kukák és barikádok vannak.

A katalán lakosságon belül fele-fele arányban vannak az egységes Spanyolország hívei, illetve a függetlenségpártiak - mondta a szakértő.

A műsorban elhangzott, hogy több mint hetvenen sérültek meg kedd este a rendbontásokba torkolló katalóniai tüntetéseken; több városban is demonstráltak a tiltakozók, akik utakat és vasútvonalakat zártak le és sok helyen összetűztek a rohamrendőrökkel.

Kapcsolódó írásaink