Külföld

Erdogan elutasította a tűzszünetet, a kurdokat a határsáv elhagyására szólította

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán arra szólította fel a szíriai kurd fegyvereseket, hogy azonnal, még szerda éjjel hagyják el azt a sávot Észak-Szíriában, ahol Ankara a jelenlegi hadműveletét követően biztonsági övezetet akar kialakítani.

Erdogan elutasította a tűzszünetet, a kurdokat a határsáv elhagyására szólította
Az etnikailag megosztott határváros, Ras al-Ain heves összetűzések célpontja
Fotó: AFP

Erdogan a török kormánypárt parlamenti frakcióülésén tartott ötvenperces beszédében arra is felszólította a milíciákat, hogy hagyják hátra fegyvereiket, harci felszereléseiket és semmisítsék meg a korábban állított csapdákat. A török államfő rámutatott: amennyiben a "terroristák" megteszik, amit Ankara mond, a török offenzíva magától értetődően véget ér.

Törökország terrorszervezetnek és biztonsági fenyegetésnek tekinti a Népvédelmi Egységek (YPG) kurd milíciát, amely ellen múlt szerdán katonai beavatkozást indított Északkelet-Szíriában. Ankara szerint az YPG a nemzetközileg is terrorszervezetnek nyilvánított Kurdisztáni Munkáspártnak (PKK) a szíriai ága, amely évtizedek óta folytat szakadár fegyveres felkelést Délkelet-Törökországban az ottani kurd kisebbség önrendelkezéséért.

Erdogan szerdai felszólalásában az YPG-re utalva megerősítette: nem ül tárgyalóasztalhoz egy terrorszervezettel és nem keres közvetítőt sem a két fél számára. Rámutatott: "Törökországnak van annyi tapasztalata, hogy tudja, terroristákkal nem egyezkedünk, ha mégis, annak se értelme, se eredménye nincs".

Az államfő nyomatékosan hangsúlyozta: Ankarát senki nem állíthatja meg addig, amíg 30-35 kilométeres mélységben ellenőrzése alá nem vonja nyugaton a szíriai Manbídzs, keleten pedig az iraki határ közötti sávot. "Utolsó leheletünkig, utolsó csepp erőnkig nem fordulunk vissza erről az útról" - hangoztatta Erdogan.

Egyúttal jelezte, hogy amikor Szíriában legitim kormány alakul, Ankara átadja számára azokat területeket, ahol biztonságot teremtett.    

A török elnök arról is beszámolt, hogy eddig 1220 négyzetkilométert "tisztítottak meg a terrorizmustól" Északkelet-Szíriában. A török védelmi minisztérium szerdán pedig azt közölte, hogy eddig 637 "terroristát" tettek harcképtelenné.

Erdogan elutasította a tűzszünetet

Erdogan szerint Törökország az amerikai elnök figyelmeztetése ellenére sem fog soha tűzszünetet kötni az YPG-vel.

Erdogan kedden késő este beszélt erről újságíróknak, hazatérőben a Türk Tanács bakui csúcstalálkozójáról.

Az NTV török hírtelevízió beszámolója szerint Erdogan kiemelte: Donald Trump amerikai elnök felajánlotta az amerikai közvetítő szerepet Törökország és a kurd fegyveresek között, de ő leszögezte, hogy nem ülnek tárgyalóasztalhoz „egy terrorszervezettel”.

Arra reagálva, hogy Washington hétfőn szankciókat vezetett be két török minisztérium és három tárcavezető ellen az offenzíva miatt, valamint Trump „pótlólagos, erőteljes” büntetőintézkedéseket is kilátásba helyezett, Erdogan azt mondta: Ankara „nem aggódik semmilyen szankció miatt”. A török államfő leszögezte, hogy a beavatkozás addig tart, amíg el nem érik a célkitűzéseket. Közben a lehető legnagyobb figyelmet fordítanak arra, hogy a civileknek ne essen bántódásuk.

Moszkva párbeszéd elősegítésén fáradozik a török és a szír vezetés között
 

Oroszország továbbra is párbeszéd létrehozásán fáradozik a török és a szíriai vezetés között a két ország határán kialakult helyzet normalizálása érdekében - jelentette ki szerdán Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

„Oroszország továbbra is szigorúan a nemzetközi jog keretein belül, az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatainak megfelelően tevékenykedve, a Szíria és a kurdok közötti megállapodás elérésére és betartására fog buzdítani, és igyekszik előmozdítani a Szíria és Törökország közötti viszony rendezését és a biztonság biztosítását közös határukon az 1998-as adanai megállapodás alapján” - hangsúlyozta Lavrov. Hozzátette: a damaszkuszi kormány és a szíriai kurdok között kialakult párbeszéd már konkrét eredményekkel járt.

Az adanai megállapodásban fogalmazták meg azokat a feltételeket, amelyek alapján Törökország határon átnyúló biztonsági műveleteket hajthat végre Szíriai északi részén. Emellett a megállapodás arra is rákényszerítette Damaszkuszt, hogy beszüntesse a menedéknyújtást a szakadár PKK számára, amelyet Ankara terrorszervezetnek minősít és amely évtizedeken át fegyverrel harcolt a török állam ellen, szíriai területen létrehozott támaszpontokkal.              

Lavrov szerint az Egyesült Államok és az általa irányított nyugati koalíció Szíria északi részén „kváziállami képződmények” létrehozására és az arab törzsekkel való szembenállásra ösztönzi a kurdokat.

„Évek óta figyelmeztetünk az Egyesült Államok és az általa irányított koalíció robbanásveszélyes politikájára, amely Szíria szétverésére és kváziállami képződmények létrehozására irányul az Eufrátesz jobb partján, szeparatizmusra és az arab törzsekkel való szembenállásra ösztönözve a kurdokat” - jelentette ki az orosz külügyminiszter. Mint mondta, a világ most ennek a „rövidlátó politikának” a következményeivel szembesül. „Ennek eredménye az új fegyveres konfliktus, melynek során az Iszlám Államnak a térségben tartózkodó tagjai ismét elkezdtek szétszórodni a Közel-Keleten, Észak-Afrikában és a világ más területein” - figyelmeztetett Lavrov.

Erdogan kifejtette: a műveletek a tervnek megfelelően, sikeresen zajlanak, az YPG gyors ütemben veszíti el hadállásait.

Az Eufrátesztől nyugatra fekvő Manbídzs város térségével kapcsolatban Erdogan rámutatott: nem gond, ha a szíriai kormányerők bevonulnak, mert az a saját földjük, csak az YPG ne maradjon ott. „Az ottani klánok hívnak minket, hogy mentsük meg őket, mert Manbídzs csaknem teljesen, 85-90 százalékban az araboké, nem a kurdoké” - fogalmazott.

A szíriai kurdok vasárnap állapodtak meg Damaszkusszal arról, hogy a szíriai kormányerők segítséget nyújtanak nekik a török offenzíva megállításához. Az egyezménnyel összhangban a szíriai katonák bevonultak Manbídzsba, és a kurd fegyveresekkel együtt ellenőrzik a körzetet.

Mike Pence amerikai alelnök és Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerdán Törökországba érkezik hivatalos látogatásra, abban a reményben, hogy sikerül tűzszünetet kieszközölniük a török és kurd erők között Északkelet-Szíriában. Pence csütörtökön találkozik Erdogannal is.

Amerikai képviselők a csapatkivonást ellenző kétpárti határozati javaslatot terjesztettek be

Amerikai demokrata párti és republikánus törvényhozók a kongresszus elé terjesztettek egy kétpárti határozati javaslatot, amely ellenzi Donald Trump döntését az amerikai csapatok kivonásáról Északkelet-Szíriából.

A Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház demokrata párti elnöke által nyilvánosságra hozott határozati javaslat felszólítja Recep Tayyip Erdogant, hogy azonnal vessen véget az egyoldalú lépéseknek a térségben, és tartsa tiszteletben a Szíriára vonatkozó megállapodásokat. A Fehér Háztól azt követeli, hogy terjesszen elő konkrét tervet az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet végleges felszámolására. A határozati javaslat szerint a csapatkivonásról szóló katasztrofális elnöki döntés következtében káosz és bizonytalanság uralkodott el Észak-Szíriában, azért a kongresszusnak cselekednie kell.

Nancy Pelosi felszólította a képviselőház és a szenátus törvényhozóit, hogy támogassák a kétpárti határozati javaslatot.

A dokumentumról várhatóan szerdán szavaz a képviselőház.

Kanada is felfüggesztette a fegyverszállításokat Törökországnak

Kanada is felfüggesztette ideiglenesen a fegyverszállításokat Ankarának amiatt, hogy a török hadsereg hadműveletet indított a kurd erők ellen Északkelet-Szíriában.

A kanadai külügyminisztérium keddi közleménye szerint Törökország egyoldalú lépése aláássa a térség amúgy is törékeny stabilitását, súlyosbítja a humanitárius helyzetet, és kárt okoz a nemzetközi koalíció - amelynek Törökország is a tagja - elért sikereinek az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet elleni harcban. Kanada emiatt felfüggeszti a Törökországba szállítandó kanadai termékekre, alapvetően fegyverekre vonatkozó exportengedélyek kiadását.

Kanada és Törökország is tagja a NATO-nak. Kanada előtt több európai ország folyamodott hasonló lépéshez.

A kanadai külügyminisztérium tájékoztatása szerint Ottawa tavaly 116 millió dollár értékben adott el fegyvereket Törökországnak.
 

Kapcsolódó írásaink