Külföld

Babis Törökország elleni intézkedéseket fog javasolni az EU-csúcstalálkozón

Andrej Babis cseh kormányfő szerdán a prágai parlamentben megígérte, hogy Törökország elleni intézkedéseket fog javasolni az Európai Unió hétvégi csúcstalálkozóján Törökország szíriai katonai akciója miatt.

Babis Törökország elleni intézkedéseket fog javasolni az EU-csúcstalálkozón
Andrej Babiš
Fotó: AFP

A cseh parlament alsóháza, a képviselőház kedden határozatban a nemzetközi jog megsértésének minősítette és elítélte Törökország katonai akcióját Szíriában, egyben felhatalmazta Babist, hogy az EU-ban támogassa a Törökország elleni politikai és gazdasági szankciók meghozatalát.

„Az Európai Tanács konszenzussal hoz döntéseket, mindekinek egyet kell értenie a javaslattal”  - hívta fel figyelmet a miniszterelnök a képviselőház európai ügyekkel foglalkozó bizottságának ülésén szerdán. Babis szerint kétséges, hogy mindenki támogatná a Törökország elleni intézkedést meghozatalát. Példaként Németországot hozta fel, mint mondta a német hadiipar számára a török piac kulcsfontosságú, ezért Berlinnek nehéz lesz döntenie.

A cseh kormány már korábban úgy döntött, hogy leállítja a fegyverek és más hadianyagok szállítását Törökországnak. A parlament ebben a támogatásáról biztosította a kormányt.

A parlamentben és a cseh sajtóban is éles bírálatok érik Babist azért, mert szeptemberben, miután tárgyalt Recep Tayyip Erdogan török elnökkel, újságíróknak nyilatkozva a visegrádi csoport nevében támogatásáról biztosította Ankara lépését egy biztonsági övezet kialakítására Szíriában. A cseh ellenzék azt állítja, Babis hibát követett el, s egy ilyen nyilatkozatra nem volt felhatalmazása.

Babis a parlamentben is azzal védekezett, hogy akkor számára nem volt világos, hogy ez katonai hadműveletet jelent. „A kialakult helyzetért nagymértékben az Európai Unió a felelős, mert nem eléggé kapcsolódott be a szíriai konfliktus kezelésébe és nem tárgyalt elég intenzíven Törökországgal” - jelentette ki a cseh kormányfő.

A hivatalos álláspont szerint az offenzíva célja az, hogy elhárítsa a Törökország déli határát Ankara szerint fenyegető terrorveszélyt, továbbá egy biztonsági övezetet létrehozva szavatolja a Törökországban tartózkodó szíriai menekültek hazatérését.
 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom