Külföld

A vízhiány és a tömeges migráció megelőzéséről tárgyaltak a Víz Világtalálkozón

A vízhiány és a tömeges migráció megelőzéséről és kezeléséről tárgyaltak szakértők a Víz Világtalálkozó második napján szerdán Budapesten.

A vízhiány és a tömeges migráció megelőzéséről tárgyaltak a Víz Világtalálkozón
Bekir Pakdemirli török mezőgazdasági és erdészeti miniszter témaindító beszédet mond a Budapesti Víz Világtalálkozó 2019 konferencia második napján rendezett szekcióülésen a Millenáris Parkban, a Magyar Nemzeti Táncszínházban
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Bekir Pakdemirli török mezőgazdasági és erdészeti miniszter arról beszélt, hogy a víz az élet kezdete, amely arra is motiválhatja az embereket, hogy lakóhelyet váltsanak. A konfliktusok, a tömeges migráció és a vízhiány óriási problémákat okoz - mondta. Kifejtette, hogy Törökországban 7 átmeneti befogadó központ van a menekülteknek, ahol kiépítették a szükséges infrastruktúrát, a táborokban ugyanakkor a menekültek alig 1,7 százaléka él, a többiek a tartományok városaiban élnek.

A városok népessége jelentősen megnőtt, és egyszer előfordult,  hogy a megnövekedett fogyasztás miatt elfogyott a víz az egyik török városban. Az ellátás biztosításához kutakat ástak - idézte fel. Törökország közel 40 milliárd dollárt költött a szíriai menekültekre, ennek 5 százalékát a vízügyi beruházásokra, szolgáltatások kiépítésére, ez jelentős kiadást jelent az országnak, a nemzetközi hozzájárulás elenyésző - tette hozzá.

Nizar Zaied, az Iszlám Fejlesztési Bank infrastruktúráért és városi szolgáltatásokért felelős igazgatója szerint a migrációt az élethelyzet rosszabbodása, fenyegetettség, vagy életveszély, környezeti katasztrófa és számos más ok idézheti elő. Az elmúlt nyolc évben a vízellátási válság is megjelent a katasztrófát előidéző tényezők között, mára már a 4. legnagyobb problémát jelenti. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a vízhiány térképének megfelelően alakul a migráció.

izar Zaied, az Iszlám Fejlesztési Bank infrastruktúráért és városi szolgáltatásokért felelős igazgatója (j) témaindító beszédet mond a Budapesti Víz Világtalálkozó 2019 konferencia második napján rendezett szekcióülésen
izar Zaied, az Iszlám Fejlesztési Bank infrastruktúráért és városi szolgáltatásokért felelős igazgatója (j) témaindító beszédet mond a Budapesti Víz Világtalálkozó 2019 konferencia második napján rendezett szekcióülésen
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Ismertetése szerint az Iszlám Fejlesztési Bank nemzetközi finanszírozást, támogatást biztosít a menekültproblémával küzdő országoknak, így Jordániának 7,7 millió euró, Libanonnak 1,6 millió euró támogatást nyújtottak. A migrációt jobb megelőzni - összegezte. A vízügyi problémák kezelésében a határon átnyúló gondok miatt erőteljes nemzetközi együttműködésre van szükség - mutatott rá.

A háromnapos Budapesti Víz Világtalálkozó kiemelt témája a globális vízválság megelőzése, ezen belül is a kevés víz, a sok víz és a szennyezett víz okozta problémák megoldása. A rendezvényre 118 országból több mint 2300-an jelentkeztek, a több mint 30 miniszteri szintű küldöttség mellett nemzetközi szervezetek és multilaterális finanszírozási intézmények vezetői, valamint vízügyi szakértők tanácskoznak. Áder János kezdeményezésére, az ENSZ szervezeteivel és a Víz Világtanáccsal együttműködve a kormány 2013 októberében rendezte meg először a Budapesti Víz Világtalálkozót.

Európa első vízalapját indította el az MFB

Ötmilliárd forint kezdő tőkével elindult az első európai vízalap, a Water Impact Fund a Magyar Fejlesztési Bank csoportjához tartozó MFB Invest Zrt. befektetésével és a Susterra Capital Partners Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. kezelésében - jelentette be Sipos-Tompa Levente, az MFB elnök-vezérigazgatója.

 Az elnök-vezérigazgató elmondta: az összesen 200 millió euróra tervezett kockázati tőkealap elsősorban olyan vállalkozásokba tervez befektetni, amelyek hozzájárulnak a globális vízügyi problémák megoldásához, mint a tiszta ivóvízhez és a szennyvízhálózathoz való hozzáférés vagy a hatékonyabb ipari vízfelhasználás.

Hozzátette: az MFB célja az alap létrehozásával a társadalmi felelősségvállalás, a finanszírozás mellett technológiák kifejlesztését is ösztönzik, amelyek fenntartható környezeti hatást fejtenek ki.

Bugár Csaba, az MFB Invest Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy az alap kezdetben Magyarországon, a további befektetők belépése után pedig a hazai kihelyezések preferenciája mellett  a közép-európai régióban, a lehetséges ázsiai befektetők belépése után közvetve az ázsiai régióban tervezi kihelyezni a tőkét. Az alap futamideje 10 éves, amelyből 5 év a befektetési, és 5 év az exit periódus, a várható éves hozam 12 százalék - ismertette.

Tóth Bence, a Susterra Capital Partners ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy az alap elsősorban a víz- és szennyvíziparban, valamint egyéb vízintenzív szektorokban jelentős növekedési potenciállal, fenntartható  üzleti modellel rendelkező vállalkozásokba akar befektetni, amelyek hozzájárulnak a globális vízügyi problémák megoldásához. Szintén fontos célnak nevezte a vízintenzív iparágak - mint a mezőgazdaság, vagy az élelmiszeripar - hatékonyabb vízfelhasználásának előmozdítását, különös tekintettel az aszály okozta gazdasági károk megelőzésére.

Kapcsolódó írásaink