Külföld

A szélsőjobbal küzd Németország

Szigorú biztonsági intézkedésekkel próbálják megfékezni a szövetségi hatóságok az egyre terjedő antiszemitizmust

A szélsőjobboldal egyre nagyobb veszélyt jelent a német demokráciára a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal szerint, amely ezért új biztonsági intézkedéseket jelentett be a helyzet kezelésére.

A szélsőjobbal küzd Németország
Megemlékezéseket tartottak hétfőn Halléban a lövöldözés áldozatainak emlékére
Fotó: AFP/DPA/Hendrik Schmidt

Legalább egy óráig fogalma sem volt a német rendőrségnek arról, merre keresse a hallei lövöldözőt, aki múlt hét szerdán megtámadott egy zsinagógát, majd miután nem sikerült bejutnia, az utcán agyonlőtt egy nőt, illetve egy közeli kebabosnál egy férfit. Erről az n-tv német televízió tudósított hírportálján, Szász-Anhalt tartomány törvényhozásának képviselőire hivatkozva. A 27 éves német gyanúsítottat, Stephan B.-t végül nem a speciális egység tagjainak, hanem két zeitzi rendőrnek sikerült elfognia. A tartomány belügyminisztere, Holger Stahlknecht védelmébe vette a rendőrséget, akik az első segélyhívást követő hetedik percben a helyszínre értek. A jobboldali Alternatíva Németországért (AfD) politikusa, Oliver Kirchner viszont bírálta a hatóságokat, mivel a hallei zsinagóga nem állt folyamatos védelem alatt annak ellenére, hogy fennállt az antiszemita támadás veszélye.

A német szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) és az alkotmányvédelmi hivatal (BfV) a Halléban történtek után egyébként új intézkedéseket jelentett be a szélsőjobboldali fenyegetés megfékezésére. A Die Welt szerint a két szerv képviselői hétfő esti sajtótájékoztatójukon közölték, jelenleg 43 olyan szélsőjobboldalit tartanak számon, akik veszélyt jelentenek az ország biztonságára, számuk kétszerese a 2016-os adatoknak.

A BKA és a BfV ugyanakkor többek között szigorúbb kockázatértékelési rendszert vezet be, amely az iszlamista veszélyt kiszűrő mechanizmushoz hasonlatos. Az internetszolgáltatóknak emellett jelenteniük kell majd a bűnügyi tartalmakat, egyúttal a gyanús emberhez tartozó IP-címeket feléjük. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a szélsőjobboldal egyre nagyobb fenyegetést jelent a német demokráciára.