Külföld

Liberális bosszú Brüsszelben

A francia Sylvie Goulard kigolyózása miatt a Renew Europe nevű frakció leszavazhatja a komplett új bizottságot

Sok fejfájást okozhat még az Európai Parlament Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság megválasztott elnökének.

Liberális bosszú Brüsszelben
Fotó: AFP/ Kenzo Tribouillard

Az európai sajtó napok óta arról ír, hogy nem fog tudni november elsején hivatalba lépni az új testület, miután múlt hétig a magyar, a román és a francia biztosjelöltet is elutasította az EP. Emmanuel Macron francia elnök értetlenkedve fogadta, miért utasították el a szakbizottságok Sylvie Goulard-t etikai és jogi kifogásokra hivatkozva, amikor szerinte a frakcióvezetők korábban még támogatták (az érintettek egyébként ezt cáfolták).

Erre az elutasításra kereste a választ Macron tegnap is, amikor délelőtt az Élysée-palotában fogadta Von der Leyent, aki szóvivője útján később a DPA német hírügynökségnek jó hangulatúnak és konstruktívnak nevezte a megbeszélést. Von der Leyen új neveket vár Macrontól, aki még nem döntött, kit delegál. A brüsszeli Politico szerint Macron nem lenne hajlandó elfogadni a Franciaországnak szánt – igen sok területet felölelő – belső piaci portfólió módosítását. A francia elnök később Donald Tuskot, az Európai Tanács elnökét is fogadta.

A lap úgy tudja, Von der Leyen a hétvégén egyeztetett a Macron pártját is soraiban tudó liberális Renew Europe frakció képviselőivel, akik figyelmeztették, Goulard megtorpedózása miatt erősen megingott a bizalmuk az Európai Néppártban (EPP). A liberálisok tehát lényegében azzal fenyegették meg a német néppárti politikust, hogy nem fogják megszavazni a csapatát.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom