Külföld

Az új lengyel kormány megalakítása szervezeti változásokkal is jár

Bizonyos szervezeti, valamint személyi változásokkal is jár az új lengyel kormány megalakítása a Jog és Igazságosság (PiS) párt ismételt győzelmével zárult parlamenti választás után - közölte kedden Jacek Sasin kormányfőhelyettes.

Az új lengyel kormány megalakítása szervezeti változásokkal is jár
Morawiecki
Fotó: AFP/Vladimir Simicek

Megerősítette: a miniszterelnöki posztot továbbra is Mateusz Morawiecki fogja betölteni. Morawieckit a múlt héten Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke is a „legtermészetesebb” miniszterelnök-jelöltnek nevezte.

Piotr Müller kormányszóvivő hétfőn bejelentette, hogy a kabinet összetételét 2-3 héten belül ismertetik.

Sasin egy kedd reggeli rádióinterjúban felidézte: az alsóházban ismét többségbe kerülő Jog és Igazságosság választási programjában az is szerepelt, hogy a miniszterelnöki hivatalban megerősítik a tárcák munkáját összehangoló „központot” , s ebbe szervesebben beépítik a kormány elemzői hátterét.

Arról, hogy a program a gazdasági tárcák felépítésének átértékelését is tartalmazza, Sasin elmondta: erre többek között azért van szükség, hogy ne legyenek átfedések és hatásköri viták az energiaügyek irányításában.

A kormányzati struktúra átalakítása, valamint a személyzeti ügyek kapcsán „semmiképpen sem kell forradalmi változásokra számítani, bár a kormány biztosan nem lesz ugyanolyan, mint amilyennek most ismerjük” - fogalmazott Sasin.

Kapcsolódó írásaink