Külföld

A nagy ecuadori benzinbalhé

A heves tüntetések véget értek a latin-amerikai országban, de a parázsként izzó indulat bármikor újra lángra kaphat

A magyar sajtóban kevesebb figyelmet kapott, hogy Ecuadorban az elmúlt hetekben óriási tüntetéshullámokat keltett az, hogy Lenin Moreno baloldali kormánya bejelentette október elején, hogy megszünteti az üzemanyag-támogatások négy évtizede bevezetett rendszerét, és gyengíti a munkavállalókat védő törvényi rendelkezéseket.

A nagy ecuadori benzinbalhé
A zavargásokhoz vezető megmozdulásoknak társadalmi és etnikai színezete is van
Fotó: AFP/Martin Bernetti

A támogatások eltörlése megemelte a benzinárakat, és a fővárosban, Quitóban óriási tüntetéshullám kezdődött. Október 4-én az elnök szükségállapotot hirdetett, miután a tüntetők többször összecsaptak a rendőrökkel. Múlt kedden a kormány még a székhelyét is áttette Guayaquilbe, amikor bennszülött tüntetők ezrei érkeztek a fővárosba. Az őslakosok tiltakozó akciói korábban már három elnököt is megbuktattak Ecuadorban. Az is érdekes, hogy a baloldali elnök elleni megmozdulásokon nagy számban vettek részt baloldali csoportok és szakszervezeti tagok is.

Moreno kijelentette, hogy szerinte valaki fizetett provokátorokkal tüzelte fel az őslakosokat, és meggyanúsította Rafael Correa korábbi elnököt. Ugyanakkor hét latin-amerikai állam Nicolás Maduro venezuelai elnököt sejtette
a háttérben.

A tüntetők nemcsak a közlekedést bénították meg, de paradox módon több olajkitermelő létesítményt is elfoglaltak, hogy leállítsák a termelést. A helyzet annyira eldurvult, hogy kijárási tilalmat vezettek be az ország több kerületében.

A kormány tegnapelőtt megállapodott a tüntetőkkel: visszavonja az üzemanyagár-támogatás megszüntetését, és a két fél közösen dolgoz ki megoldást a költségvetési hiány csökkentésére. Ez sok kérdést felvet, mert a megszorító intézkedéseket
a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szabta egy kölcsön feltételeként.

A zavargásokban legalább heten meghaltak, és több százan megsebesültek, a hatóságok ezernél több tüntetőt vettek őrizetbe. A történetnek biztosan nincs még vége: Moreno támogatottsága a felmérések szerint hihetetlenül alacsony, és az IMF-kölcsön nélkül az ország nagy bajba kerülhet.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom