Külföld

A kurdok megegyeztek Aszaddal

A török katonai műveletek Északkelet-Szíriában destabilizálják a régiót, és újabb komoly humanitárius katasztrófával fenyegetnek a német külügyminiszter szerint

Egyetlen uniós ország sem szállít fegyvereket az Északkelet-Szíriában offenzívát folytató Törökországnak a tagországok megállapodása szerint. Az EU egyúttal felszólította Ankarát, hogy azonnal hagyjon fel a katonai akcióval.

A kurdok megegyeztek Aszaddal
„Fájdalmas kompromisszum” – szír lobogó alatt küzdhetnek tovább a törökök ellen
Fotó: AFP/Delil Souleiman

A szíriai kurdok megállapodtak vasárnap este Damaszkusszal szíriai kormányerők telepítéséről a török határ mentére, hogy segítséget nyújtsanak a kurdok vezette Szíriai Demokratikus Erőknek (SDF) a török offenzíva megállításához. A helyi állami média szerint tegnap a szíriai hadsereg bevonult a kurd kézen lévő Tabka, Rakka, Aín-Issza városokba és több környező faluba. Az SDF parancsnoka a Foreign Policy című amerikai lapban közölt cikkében azt írta, fájdalmas kompromisszumra kényszerültek Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjével a megállapodás érdekében.

Recep Tayyip Erdogan török elnök tegnapi sajtótájékoztatóján utalt rá, hogy a török hadsereggel szövetséges, Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) nevű arab ellenzéki milícia az északkelet-szíriai offenzívával párhuzamosan betörhet a szintén a kurd Népvédelmi Egységek (YPG) által őrzött Manbídzs térségébe.

Heiko Maas német külügyminiszter tegnap Luxembourgban azt mondta, az Európai Unió­nak hangsúlyoznia kell, hogy a török katonai műveletek destabilizálják a régiót, és újabb komoly humanitárius katasztrófával fenyegetnek. Az ilyen műveletek az Iszlám Állam ismételt megerősödéséhez vezetnek – tette hozzá az uniós külügyminiszteri tanács ülésére érkezve. A tanácsülés zárónyilatkozatában felszólították Ankarát, hogy azonnali hatállyal hagyjon fel a katonai akcióval. Aláhúzták, az EU nem biztosít stabilizációs vagy fejlesztési forrást azokon a területeken, ahol a helyi lakosság jogait figyelmen kívül hagyják.

A luxemburgi külügyminiszter bűncselekménynek nevezte a török offenzívát. Jean Asselborn bejelentette, az unió tagállamai megállapodtak, hogy senki sem szállít fegyvereket a törököknek. Közölte, hogy az EU-tagállamok mind elítélik Törökország bevonulását, amelyet inváziónak tekintenek – erre Erdogan úgy reagált, hogy hazája mindenképpen folytatja, bárki bármit is mond, a nyilatkozatot Ankara ugyancsak visszautasította.

Donald Trump amerikai elnök a Twitteren azt írta, a kurd erők szándékosan hagyhatják futni az Iszlám Állam korábban foglyul ejtett harcosait, hogy így csalogassák vissza az amerikai csapatokat a térségbe. Az arab ország északi részén lévő, mintegy ezerfőnyi amerikai haderő egyébként tegnap Szíria elhagyására kapott parancsot egy, az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozó, névtelenséget kérő amerikai tisztségviselő szerint.

Kapcsolódó írásaink