Külföld

Már most rengeteg halott a török invázió rovásán

Kurd civileket is öltek Erdogan szövetségesei

„Már nem lépünk vissza” – közölte Recep Tayyip Erdogan török elnök az északkelet-szíriai török offenzíva kapcsán. Ankara és helyi arab szövetségesük fegyveresei szerda óta nyomulnak előre a kurdok által uralt térségben, állításuk szerint a terrorveszély elhárítása érdekében, s eddig 109 négyzetkilométert szereztek meg.

A cél elvágni egymástól a szíriai és törökországi kurdokat. Jönnek a jelentések az egyes települések „felszabadításáról”, a védelmi minisztérium szerint a hadsereg eddig 480 „terroristát” tett harcképtelenné. A civileket sem kíméli az offenzíva: sofőrjével együtt kirángatták az autójából, és agyonlőtték a Szíriai Jövő párt kurd prominensét a törökbarát arab milicisták, rajtuk kívül még hét kurd civilt öltek meg.

A kurdok közben repüléstilalmi övezetet követelnek a török légifölény miatt, és jelezték, baj lesz, ha az Iszlám Állam (ISIS) elfogott dzsihadistáinak őrzésétől elvonják erőiket, 800 rab már meg is szökött az Ajn Íszában lévő börtöntáborból. A térség lakossága egyébként az ENSZ tegnapi jelentése szerint százezres tömegben kényszerült elhagyni a területet. Angela Merkel német kancellár a megerősödő Iszlám Államtól tartva sürgette Erdogannál a támadás leállítását, de Berlin mellett Párizs is betiltotta a Törökországba irányuló fegyverexportot, ma pedig az EU-tagországok is tanácskoznak a helyzetről Luxembourgban. A törökök közben amerikai katonák mellé is lőttek, de közölték, véletlen volt. Tegnap este szíriai erők indultak meg a kurdok lakta területek megvédésére, több hírforrás szerint a kurd vezetés Damaszkuszhoz fordult segítségért.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom