Külföld

Folyamatosan érkeznek a bevándorlók a tengeren

A máltai egyezmény szétosztási mechanizmusa újabb migrációs hullám veszélyét hordozza magában, és kaput nyitna az embercsempészeknek a szlovák belügyminiszter szerint

Elutasítja Szlovákia is a tengeren kimentett migránsok szétosztásának rendszerét. Az Ocean Viking mentőhajó egyébként újabb illegális bevándorlókat vett a fedélzetére.

Folyamatosan érkeznek a bevándorlók a tengeren
Görögországban nő a nyomás, szombaton kétszáznegyven illegális bevándorló érkezett a tengeren át Törökországból. Képünkön a túlzsúfolt Leszbosz szigetéről áttelepített migránsok érkeznek meg Pireusz kikötőjébe
Fotó: AFP/Pep Companys

Ha egy migránsnak sikerül feljutnia egy hajóra, az nem jelenti azt, hogy belépőt kapott az Európai Unióba, a schengeni külső határokat erőteljesen őrizni kell – hangsúlyozta a szlovák belügyminiszter a TA3 hírtelevízió vasárnapi vitaműsorában. Denisa Saková hangsúlyozta, Szlovákia nem fog csatlakozni a Földközi-tengeren kimentett migránsok elosztását célzó önkéntes rendszerhez. Saková rámutatott: a mechanizmus egy új migrációs hullám veszélyét hordozza magában, és kaput nyitna az embercsempészetnek. A tárcavezető leszögezte: Szlovákia és a visegrádi négyek szerint a migráció okait és nem a következményeit kell kezelni.

Az Orvosok Határok Nélkül és az SOS Méditerranée tegnap egyébként közölte, hogy újabb 74 migránst vett fedélzetére a líbiai partok közelében az általuk működtetett Ocean Viking mentőhajó. A tunéziai belügyminisztérium arról tájékoztatott, hogy a parti őrség pénteken visszafordított egy csempészhajót. Vasárnap pedig két csónakkal huszonhat illegális bevándorló érkezett Lampedusa szigetére, egy harmadik tizenöt tunéziaival Szicílián kötött ki.

A görög és az európai uniós hatóságok szombaton azt közölték, hogy egy nap alatt több mint 240 migráns kelt át Törökországból Görögországba.

A görög parti őrség 45 emberre bukkant Alexandrúpoli közelében szombatra virradóra, az EU határvédelmi ügynökségével közösen pedig 196 migránst vett fel pénteken az égei-tengeri görög szigeteknél. Athéni tisztségviselők attól tartanak, hogy Törökország szíriai offenzívája következtében migránsok újabb áradata indulhat meg Európa felé.

Függőben Trump intézkedései

Egyelőre nem léphetnek hatályba a Trump-kormány bevándorlást szigorító intézkedései, mert helyi idő szerint pénteken egy New York-i szövetségi bíró felfüggesztette a jogszabály-módosítások végrehajtását mindaddig, amíg az ellenük indított jogi eljárás le nem zárul. A módosítások értelmében nem kaphatna bevándorlási vízumot az, aki a jövőben várhatóan kormányzati támogatásra, bármiféle segélyre szorulhat. Szakértők szerint ez lenne a Trump-kormány legdrasztikusabb bevándorlásellenes intézkedése. Időközben Donald Trump a Twitteren közölte, hogy Kevin McAleenan amerikai ügyvivő belbiztonsági miniszter távozik posztjáról. Az elnök méltatta távozó miniszterét, és azt írta, hogy McAleenan szeretne több időt tölteni a családjával. (UT)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom