Külföld

Megkezdődött az előzetes szavazás a kanadai parlamenti választásokon

Megkezdődött pénteken Kanadában az előzetes szavazás, amelynek során a választópolgárok előre leadhatják szavazatukat az október 21-i parlamenti választásokon.

 A kanadai hálaadás ünnepének hosszúhétvégéjén, péntektől hétfőig adhatják le voksukat.

A választási kampány hajrájában a közvélemény-kutatók felmérései szerint a két legnagyobb párt holtversenyben van. A Nanos Research közvélemény-kutató cég legfrissebb felmérése szerint, ha pénteken tartanák a voksolást, a Justin Trudeau miniszterelnök vezette Liberális Párt a voksok 35,4 százalékára számíthatna, míg kihívója, az Andrew Scheer vezette Konzervatív Párt pedig országosan 33,2 százalékot kapna. A mérleg nyelvének szerepét így a baloldalinak számító Új Demokrata Párt (NDP) és a québeci szeparatista Québeci Blokk (Bloc Quebecois) játszhatja, mivel az előrejelzések szerint sem a liberálisok, sem a konzervatívok nem tudnak majd kormányalakításhoz szükséges többséget szerezni a 338 tagú képviselőházban.

Az előzetes szavazás azt jelenti, hogy „a választópolgárok nagy része számára ez a választás már véget is ért” - írta Darrell Bricker, az Ipsos közvélemény-kutatóintézet munkatársa a Twitteren. „A választások közeledtével a lázas hirdetési tevékenység és az utolsó pillanatban bedobott közlések egyre szűkölő közönséget céloznak” - fűzte hozzá.

A választáson induló csúcsjelöltek csütörtök este megtartott utolsó vitaestjét követően újraindult a kampánytevékenység. Trudeau péntek reggel Ottawában rövid beszédet mondott támogatóinak, amiben hangsúlyozta kormánya sikereit, különösen azt, hogy az elmúlt négy évben egymillió új munkahelyet teremtettek. A kanadai statisztikai hivatal legújabb adatai alá is támasztják a munkaerőpiaci fellendülést, hiszen szeptemberben a vártnál is több, vagyis 53 700 új munkahely jött létre.

Trudeau azzal kampányol, hogy a kiadások fokozása mellett az államadósságot csökkenő pályán tartja. Scheer viszont azt az ígéretet tette, hogy megválasztása esetén öt éven belül kiegyensúlyozza a költségvetést. Trudeau szerint riválisa tervének megvalósításához fájdalmas megszorításokra lenne szükség.

Jagmeet Singh, az NDP vezetője költséges egészségügyi-oktatási-klímavédelmi tervvel kampányol. A baloldali párt környezetvédelmi ígéretei mellett a többi között támogatást nyújtana a vényköteles gyógyszerekhez és a fogorvosi kezelésekhez, valamint a felsőfokú tanulmányokhoz, és befektetéseket eszközölne a lakásépítés terén is. Az NDP szerint a terv megvalósításához szükséges pénzt a társasági és a tőkenyereségi adó növelésével, a fosszilis üzemanyagok támogatásának eltörlésével, az adóparadicsomok felszámolásával és szupergazdagokra - a 20 millió kanadai dollár feletti vagyonnal rendelkezőkre - kivetett illetékekkel teremtenék elő. „Határozottan ellenzem a megszorításokat” - jelentette ki Singh, hozzátéve, hogy fontos körültekintőnek lenni.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom