Külföld

Kölcsönös fenyegetések

Erdogan kinyitná a kapukat, Trump tönkretenné a török gazdaságot

Ellenőrzése alá vonta a kijelölt északkelet-szíriai célpontokat tegnap reggelre a török hadsereg az előző nap meghirdetett Béke Forrása hadműveletben – erről az ankarai védelmi tárca számolt be Twitteren.

Kölcsönös fenyegetések
Törökország által támogatott szíriai lázadók imája
Fotó: AFP/Saher El Hacci

A támadások célpontja a kurd Népvédelmi Egységek (YPG), amit Ankara a törökországi kurd szakadárok terrorista szövetségeseinek tart, az Egyesült Államok azonban az elmúlt években kiképzéssel és modern fegyverekkel segítette őket az Iszlám Állam elleni harcukban. Török sajtójelentések szerint a hadművelet megkezdése után Szíria irányából akna- és rakétagránátok csapódtak be Törökország területére, négy civil áldozatot szedve.

Recep Tayyip Erdogan török elnökre a Béke Forrásának bejelentése óta záporoznak a nemzetközi bírálatok és fenyegetések. A széles körű felháborodást jelzi, hogy Irán és Izrael is elítélte a hadműveletet. Donald Trump amerikai elnök szerdán közölte, ha a hadművelet nem lesz emberséges, tönkre fogja tenni NATO-szövetségese gazdaságát. Nyomatékosította, hogy a szankcióknál sokkal erőteljesebb válaszban gondolkodik. Trump egyúttal visszautasította azokat a kritikákat, hogy az amerikai csapatok kivonásával magára hagyta a kurdokat. Erdogan tegnap egy pártrendezvényen azzal fenyegette az Európai Uniót, hogy ha megszállásnak minősítik a hadműveletet, „kinyitja a kapukat”, és Európába küldi az országában tartózkodó 3,6 millió szíriai menekültet.

Kapcsolódó írásaink