Külföld

Alapjogokért: Politikai megfontolás állhat a francia biztosjelölt elutasítása mögött

Politikai megfontolás állhat a francia uniósbiztos-jelölt, Sylvie Goulard elutasítása mögött, akinek ügyeit az Európai Bizottság jogi bizottsága nem találta problémásnak, majd a szakbizottság elnöke leszavazta - mondta Pócza István, az Alapjogokért Központ elemzője péntek reggel az M1 aktuális csatornán.

Alapjogokért: Politikai megfontolás állhat a francia biztosjelölt elutasítása mögött
Sylvie Goulard
Fotó: AFP/ Kenzo Tribouillard

Hozzátette: lehetséges, hogy az Európai Parlament így próbál borsot törni Emmanuel Macron francia elnök orra alá, aki az EU szerint túlságosan meghatározó lett az az elmúlt időszak európai politikájában.

Franciaország nehéz helyzetbe került, új jelöltet kellene állítania, akit az EB szakbizottsága még október 23-a előtt meghallgat és elfogad - ismertette.

Pócza István közölte: nem teljesen világos, hogy a szakbizottság mért utasította el a francia jelöltet, de ha beigazolódik, hogy nem tudták normálisan végezni a munkájukat, akkor az messzire vezethet, akár a bizottság összetételének újragondolásáig is - mondta. A francia mellett a román és a magyar jelöltet sem fogadta el a szakbizottság, így október 23-áig három új jelöltet kellene meghallgatniuk - fűzte hozzá, megjegyezve, hogy az Európai Parlament az utóbbi napokban nem tett ezzel kapcsolatos lépéseket.
Sylvie Goulardot azzal vádolták, hogy EP-képviselőként jogtalanul vett fel pénzeket egyik asszisztense után, aki valójában volt pártjának dolgozott. Ő az ártatlanságát hangoztatta, leszögezve, hogy nem tett semmi törvénytelenséget, nem is emelt ellene vádat a francia ügyészség. Számos európai parlamenti képviselő azonban úgy gondolta, hogy Goulard nem adott megnyugtató válaszokat a felmerült kérdésekre.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom