Külföld

Pótvizsgára küldték a francia jelöltet

Sylvie Goulard az írásbeli kérdésekre adott válaszaival sem győzte meg az Európai Parlament szakbizottságait, Bukaresttől pedig új neveket vár Ursula von der Leyen

Támogatták a EP-szakbizottságok az új Európai Bizottság ügyvezetőalelnök-jelöltjeit, új meghallgatást kértek viszont a francia biztosjelölt esetében. Román és magyar társa esetében bizonytalanság van.

Pótvizsgára küldték a francia jelöltet
Gyanús költekezése és amerikai fizetése miatt került bajba Sylvie Goulard
Fotó: AFP/Benjamin Cremel

Gond nélkül átmentek keddi európai parlamenti meghallgatásaikon az új Európai Bizottság három ügyvezető alelnöki posztjára pályázó politikusok – írta tegnap reggel a Politico. Az illetékes szakbizottságok szerint a digitalizációért felelős dán liberális Margrethe Vestager, az emberközpontú gazdasággal foglalkozó lett néppárti Valdis Dombrovskis, valamint az európai zöld megállapodást koordináló holland szociáldemokrata Frans Timmermans is jól teljesített. A brüsszeli lap szerint nem meglepő, hogy a különböző képviselőcsoportok koordinátorai a szakbizottságokban nem emeltek kifogást egymás jelöltjei ellen, Ursula von der Leyen megválasztott bizottsági elnök ugyanis érzékeny egyensúlyt teremtett köztük.

Nem minden jelölt számára mentek azonban ennyire simán a dolgok. Szintén kedden tartották az agrárbiztosnak szánt Janusz Wojciechowski második meghallgatását, a lengyel jelöltet ugyanis múlt héten nem találták elég meggyőzőnek. Megszorongattak mást is azonban a bizottságok, a belügyi biztosnak készülő svéd szociáldemokrata Ylva Johanssonnak például plusz írásbeli kérdésekre kellett válaszolnia a meghallgatása után, de esetében ennyivel be is érték a képviselők.

Nem úgy a Sylvie Goulard-éban: a belső piaci biztosnak jelölt francia liberális politikus ma újra „vizsgázik”. Tegnapi bejelentés szerint koordinátorokat annak ellenére sem győzte meg, hogy 58 oldalon keresztül válaszolt az írásbeli kérdéseikre. A képviselők többnyire nem Goulard alkalmasságát firtatták, hanem etikai és jogi kifogásaik voltak: szabálytalanul használhatta fel EP-képviselőként az asszisztenseire szánt forrásokat, ezenkívül az amerikai Berggruen Institute elemzőintézettől is kapott fizetést.

Sajátos módon mindezek miatt Goulard nem vérzett el már a jogi szakbizottság előzetes ellenőrzésén, szemben a román és a magyar jelölttel. Utóbbiak esetében továbbra is nagy a bizonytalanság, tegnap hiába kérdeztük fejleményekről az Európai Bizottságot, csak korábbi nyilatkozataikra utaltak vissza. A magyar kormány Várhelyi Olivért jelölte Trócsányi László helyett, ám továbbra sem tudni, mikor hallgatják meg, mivel még nincs meg a román jelölt. Bukarest Dan Nica EP-képviselőt jelölte hétfőn, Von der Leyen azonban már csak azért sem örült neki különösebben, mert őt már egyszer hazaküldte, mivel jobbnak találta nála a jogi bizottság által később visszautasított Rovana Plumbot.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom