Külföld

Nem oldja meg a migrációs problémáta szétosztási mechanizmus Prága szerint

„A kvóta Európát veszélyezteti”

Csehország elutasítja a migránskvótákat, mert azok Európát veszélyeztetik – hangsúlyozta Jan Hamácek cseh belügyminiszter a Právo című lapban megjelent írásában.

Hozzátette, a máltai egyezményben szereplő mechanizmus „határozottan nem oldja meg a problémát”. A visegrádi négyek nem csatlakoznak ehhez a rendszerhez – írta, úgy folytatva: az emberek útra kelését kell megakadályozni. Az uniós belügyminiszterek keddi tanácsülésén egyébként több tagállam azért utasította el az egyezmény támogatását, mivel még a korábban érkezettek integrációján dolgozik, mások szerint a megállapodás ösztönözné az Európába irányuló migrációt. A kvótajavaslatot és az olaszországi migrációs helyzetet vizsgálta a Migrációkutató Intézet legfrissebb elemzésében. Mint írták, a Matteo Salvini belügyminisztersége idején történt szigorítások megmutatták, hogy az irreguláris migráció visszaszorítható a tengeren is. Az új baloldali kormány viszont a szigorú határvédelem feladásával és az érkezők szétosztásával akar úrrá lenni a bevándorlás okozta kihívásokon, ami miatt ugyanakkor egyre többen érkezhetnek majd Olaszországba. A máltai paktum megalkotásával pedig kiderült, hogy a kötelező szétosztás a nyilvánvaló kudarcok ellenére sem tűnt el az uniós jogalkotási gépezetből.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom