Külföld

Megkéselték az indonéziai igazságügyi és belbiztonsági minisztert

Megkéselték az indonéziai igazságügyi és belbiztonsági minisztert csütörtökön, a tárcavezetőt szúrt sebekkel szállították kórházba - közölte a rendőrség.

Megkéselték az indonéziai igazságügyi és belbiztonsági minisztert
Wiranto, az indonéziai igazságügyi és belbiztonsági miniszter
Fotó: Adek Berry / AFP

A merénylet a jávai Banten tartományban, Pandeglang városban történt. A késsel hadonászó férfi kétszer hasba szúrta Wiranto minisztert, amikor kiszállt a gépkocsijából, majd megsebesítette a helyi rendőrség vezetőjét is. A támadás után Wirantót rohamkocsival a helyi kórházba szállították, majd onnan helikopterrel a jakartai katonai kórházba. A rendőrség tájékoztatása szerint a tárcavezető állapota stabil, és tudatánál van.

A helyszínen tartózkodó rendőrök leteperték a támadót a földre, és elfogták, majd a feleségét is őrizetbe vették. Egy rendőrségi szóvivő szerint a támadó az Iszlám Állam dzsihadista szervezet radikalizmusának hatása alatt állt. A helyi médiában megjelent felvételeken látszik, amint a tárcavezető a támadás után a földre zuhan

Objektum doboz

A 72 éves Wiranto, volt hadseregparancsnok 2016 óta vezette az igazságügyi és belbiztonsági tárcát Joko Widodo államfő kormányában. A nyugalmazott tábornok indulni akart a 2014-ben elnökválasztáson, majd elállt a szándékától, és Widodo mögé sorakozott fel.

Jogvédő szervezetek bírálták miniszteri kinevezését az 1999-es kelet-timori függetlenségi népszavazást kísérő véres eseményekben való részvétele miatt, melynek során a vérontásban mintegy ezer ember halt meg. Akkoriban Wiranto állt a hadsereg élén, ezért az ENSZ-testület és helyi jogvédő csoportok az összegyűjtött bizonyítékok alapján őt tették felelőssé a vérengzésért, de a tábornok tagadta a vádakat.

Májusban a rendőrség őrizetbe vett hat személyt, akik merényletre készültek jakartai állami vezetők, köztük Wiranto ellen.

Kapcsolódó írásaink