Külföld

Deutsch: Jelenlegi formájában elfogadhatatlan a 2021-2027 közötti pénzügyi keretterv javaslata

Az Európai Bizottság tervezete kettős mércét alkalmaz, ráadásul jelentősen csökkentené a regionális fejlesztési és agrárforrásokat is - emelte ki Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője csütörtökön.

Deutsch: Jelenlegi formájában elfogadhatatlan a 2021-2027 közötti pénzügyi keretterv javaslata
Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő
Fotó: deutsch.fidesz-eu.hu

Deutsch kiemelte: a magyar kormány számára elfogadhatatlan, hogy a magyarországi régiók 24 százalékos forrásvesztést szenvedjenek el. „Teljesen elfogadhatatlan továbbá számunkra a magyarország esetében javasolt 16,4 százalékos vágás a közvetlen kifizetések és a 26,6 százalékos forrásvesztés a vidékfejlesztési támogatások terén a közös agrárpolitikában” - szögezte le közleményében a Fidesz EP-képviselője.

Deutsch szerint a Bizottság által bevezetni kívánt új jogállamisági mechanizmus megkerüli a szerződéses rendelkezéseket és duplikációt hoz létre a már meglévő eszközökkel. „Elutasítjuk a közösségi források szubjektív, politikai büntetésként alkalmazható, úgynevezett jogállamisági feltételekhez kötését, a gazdaságilag, munkahelyteremtés szempontjából jól teljesítő régiók politikai vádak alapján történő büntetését” - szögezte le Deutsch, emlékeztetve, hogy az uniós fejlesztési pénzek nem könyöradományok, a magyar régiók pedig objektív feltételek alapján jogosultak ezekre a forrásokra.

Egy uniós intézmény számára sem megengedhető, hogy a politikai nyomásgyakorlás eszközeként tekintsen a fejlesztési forrásokra - hangsúlyozta Deutsch, hozzátéve: az uniós tervek hátrányos helyzetbe hoznák a magyar régiókat, ennek tükrében pedig „különösen szomorú a magyar ellenzék arra vonatkozó próbálkozása, hogy a jövőben ne Magyarországon döntsenek arról, hova jutnak az uniós fejlesztési pénzek”.

„Egyedül a magyarországi ellenzék az, amely minden erőt és energiát arra fordít, hogy minél kevesebb pénzt kapjon Magyarország és a magyar emberek. Életveszélyes, Magyarország ellen nyílt támadást jelentő elképzelés ez, melynek értelmében elveszik a Magyarországnak járó fejlesztési pénzeket” - szögezte le Deutsch.

Sürgősen meg kell állapodniuk az európai tagállamoknak

Az Európai Unió tagállamainak a lehető leghamarabb közös álláspontra kell jutniuk az unió 2020 utáni, hosszú távú költségvetéséről, ugyanis annak késedelmes elfogadása miatt zavar keletkezhet a 2021-es uniós programok finanszírozásában - szögezték le az Európai Parlament (EP) képviselői csütörtökön, kétnapos brüsszeli plenáris ülésükön.

A 426 támogató, 163 ellenszavazat és 67 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban a képviselők vészforgatókönyv készítésére kérték fel az Európai Bizottságot, mert egyértelmű kockázatát látják annak, hogy az Európai Unió Tanácsával tartandó tárgyalások nem zárulnak le 2020 végéig.

A képviselők állásfoglalásukban megerősítették a következő uniós keretköltségvetésről az előző parlamenti ciklusban elfogadott parlamenti álláspontot. Noha a tanácsának még nem sikerült kialakítania álláspontját a kérdésben, az Európai Parlament 2018 novembere óta készen áll a tárgyalásokra - hangsúlyozták.

Az éghajlatváltozás ügyét kiemelve és a párizsi klímacélok elérése érdekében „a politikai és pénzügyi erőfeszítések terén sürgősen újabb ugrásszerű változásra van szükség”, amelyet „az uniós költségvetésnek tükröznie kell”.

Kapcsolódó írásaink