Külföld

„Végzetes Róma jótékonykodása”

Az olasz kikötők megnyitása miatt újra többen halnak meg a tengeren

A tengeri kikötők megnyitásával újabb koporsók sorakoznak a lampedusai tengerparton. Ezúttal azonban nem hibáztatják a belügyminisztert.

Tizenhárom nő vesztette életét hétfő hajnalban Lampedusa part­jaitól alig ezer méterre. Tizenöt eltűnt személyről tudnak, aki közül nyolc gyermek. A Líbiából a rendkívül kedvezőtlen időjárás ellenére mentőmellény nélkül útnak indult lélekvesztőn körülbelül ötvenen voltak, köztük újszülöttek és várandós asszonyok. Csupán huszonkét embert sikerült megmenteni és biztonságba helyezni. A túlélők elmondása szerint a baleset a mentés során következett be, a mentőhajóba szállás során a bárka felborult, és az utasok fele a tengerbe esett. Az eltűnt holttestek keresése folyamatban van. Az időjárás egyre jobban megnehezítik az útrakelést, de úgy tűnik, hogy mindez nem elegendő a bevándorlók elrettentéséhez. Az olasz kikötők megnyitása és a máltai megállapodás elegendő meghívónak bizonyul a jobb életre vágyóknak. A tragédia kapcsán nem merült fel Luciana Lamorgese belügyminiszter neve, miközben mindannyian jól emlékszünk, hogy a Liga és az Öt Csillag Mozgalom koalíciós kormányának idejében minden, a tengeren meghaltért Matteo Salvini belügyminiszter volt a felelős.

„A napi hírek újra lampedusai halottakról értesítenek, ez a jótékonykodásnak, a kikötők megnyitásának és a mentőhajók legénységének lelkesedésének az eredménye. Az elmúlt hónapban háromszorosára nőtt a kikötések száma, mivel a kormány azt üzeni, mindenkinek helye van, mindenki kaphat állampolgárságot. Ez az üzenet az internet korában elsöprő erejű. Ki siratja el a halottakat? Talán az, aki engedélyezte a menekültforgalom újrakezdését.” – üzente Facebook-oldalán Salvini. Hozzátette: „Egyre többen indulnak útnak, érnek partot, és egyre többen veszítik életüket, nem kell tudósnak lenni, hogy előre lássuk a tragédiát. A határok védelmében mindent meg fogunk tenni, el kell kerülnünk a tragédiákat, és meg kell akadályozzuk az indulásokat.” Salvini összeesküvéssel is vádolta Lamorgesét: „Világrekord egy hónap alatt megháromszorozni a partraszállások számát, meggyőződésem, hogy nem alkalmatlanság kérdése, hanem cinkosság, és ez sokkal súlyosabb.”

Lamorgese újságíróknak röviden úgy válaszolt: „Elismerem, hogy háromszorosára nőtt a bevándorlók száma, de ez főként a libiai politikai helyzetnek köszönhető, mivel onnan érkeznek a legtöbben.”

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom