Külföld

Betiltották a párizsi késelő támogatására szervezett megmozdulást

Christophe Castaner francia belügyminiszter betiltotta a párizsi rendőr-főkapitányságon múlt héten négy halálos áldozatot követelő késes ámokfutás iszlamista elkövetőjének támogatására csütörtökre tervezett megmozdulást, amelyet egyúttal gyalázatnak minősített.

„A Gonesse-ben (a támadó lakóhelyén) a párizsi prefektúra gyilkosának támogatására tervezett megmozdulás gyalázat és sértés a rendőreink emléke előtt. Egyeztettem a helyi prefektussal: a megmozdulás be lesz tiltva” - írta a Twitteren szerdán a belügyminiszter.    

Christophe Castaner jelezte, hogy az esemény szervezője ellen feljelentést tesz.

Hadama Traoré politikai aktivista, aki a májusi európai parlamenti választásokon a „külvárosok jelöltjeként” indult, a Facebookon közzétett videóban elítélte a párizsi prefektúrán elkövetett „gyalázatos és aljas támadást”, de azt mondta,  hogy a támadó, a 45 éves Mickael Harpon - aki négy rendőrkollegáját leszúrta - „nem volt vallási szélsőséges”, mint ahogy azt a párizsi terrorelhárítási ügyészség állítja, és ezért csütörtök délutánra megmozdulást hirdetett a Párizshoz közeli Gonesse polgármesteri hivatala elé.

„Az ismert tények, amelyekkel igazolják a szélsőséges mivoltát, 10 millió muzulmán vallású franciára vonatkozhatnának” - írta a szervező a közösségi oldalon, aki szerint a nagyothalló Mickael Harpon egyszerűen kiborult a munkahelyén tapasztalt diszkrimináció miatt.

A 45 éves támadó - akit a helyszínen agyonlőttek - 2003 óta dolgozott a rendőrség hírszerzési igazgatóságán, konyhakésekkel gyilkolt csütörtökön. Az informatikus 2008-ban tért át az iszlám hitre, s első vizsgálatok arra derítettek fényt, hogy a környezete tudta róla, hogy egyetértett a muzulmán vallás nevében elkövetett egyes bűntettekkel, azt állította, hogy „megérti” a Charlie Hebdo szatirikus hetilap szerkesztősége ellen 2015 januárban elkövetett, 12 halálos áldozatot követelő dzsihadista támadás elkövetőit, valamint a szélsőséges szalafista mozgalomhoz tartozó emberekkel tartott kapcsolatot, s az utóbbi időben nem akart nőkkel kezet fogni.

A tüntetés betiltását jobb- és baloldali politikusok is kérték a kormánytól. Yannick Jadot, a Zöldek vezetője cinizmusnak nevezte a megmozdulás szervezését, míg  Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés elnöke a Twitteren azt írta: „hogyan hiheti Emmanuel Macron, hogy harcolni tud az iszlamizmussal szemben, amikor nem képes betiltani egy megmozdulást a négy rendőr gyilkosának támogatására?”.

A múlt heti iszlamista támadás négy halálos áldozatának keddi búcsúztatásán Emmanuel Macron államfő „szüntelen harcra” szólította fel „az iszlamista hüdra” ellen. Azt kérte, hogy a franciák egységesen lépjenek fel a példa nélküli merénylet után, amely az állambiztonságért felelős és a terrorelhárítással foglalkozó egyik belügyi szerv központjában történt.
 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom