Külföld

A török hadsereg megkezdte a behatolást Északkelet-Szíriába

A török hadsereg megkezdte a behatolást Északkelet-Szíriába, hogy kiszorítsa a török határ közeléből a kurd fegyvereseket - jelentette a Bloomberg hírügynökség egy névtelenül nyilatkozó török illetékesre hivatkozva. Ankarában hivatalosan nem erősítették meg hírt, és a Reuters hírügynökségnek egy török forrás azt mondta, hogy a művelet még nem indult meg, de a csapattelepítést már befejezték, és az utolsó előkészületek folynak.

A török hadsereg megkezdte a behatolást Északkelet-Szíriába
A török hadsereg járművei a török-szíriai határon
Fotó: AFP/Bülent Kilic

A Bloombergnek nyilatkozó tisztségviselő részletekbe nem bocsátkozott. Más hírügynökségek egyelőre nem adtak hírt arról, hogy megkezdődött volna a török offenzíva.

Sajtójelentések szerint Akar Hulusi védelmi miniszter azt mondta, hogy "jelen pillanatban folytatódik a katonák átcsoportosítása a határhoz és a felkészülés a hadműveletre". A Reutersnak nyilatkozó forrás a határátlépést említő jelentésekre reagálva elmondta, hogy a katonák már eltávolították a határfal egy darabját.

Fahrettin Altun, a török elnöki hivatal kommunikációs igazgatója kedden a The Washington Post című amerikai lapban megjelent cikkében és Twitter-üzenetében is azt írta, hogy a török hadsereg a vele szövetséges szíriai lázadókkal együtt hamarosan bevonul Szíriába. Közben hírügynökségek arról adtak hírt szerdán, hogy Északnyugat-Szíriában tevékenykedő lázadók buszkonvojai érkeztek a határ menti törökországi településekre, hogy felkészüljenek a török erőkkel együtt indítandó invázióra.

Törökország Északkelet-Szíriában, az Eufrátesz folyótól keletre akarja végrehajtani hadműveletet a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) kurd fegyveres koalíció ellen. A szervezet mintegy 480 kilométer hosszan tartja fennhatósága alatt a határ szíriai oldalát. Az YPG alkotja a gerincét az SDF-nek, amely az Egyesült Államok legszorosabb szövetségese volt az Iszlám Állam elleni harcban. Ankara szerint azonban az YPG biztonsági fenyegetést jelent, mert szerinte a Délkelet-Törökországban 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szakadárjainak szíriai szövetségese.

Recep Tayyip Erdogan török elnök a közelmúltban többször jelezte: Törökország elégedetlen az Egyesült Államokkal az SDF területein közösen tervezett biztonsági övezet kialakításának előrehaladtával, ezért Ankara rövid időn belül hadműveletet indít a térségben. Az amerikai erők hétfőn megkezdték a kivonulást a térségből, megnyitva az utat a török offenzíva előtt. Az SDF szerint az Egyesült Államok ezzel "hátba szúrta" szövetségeseit.

Általános mozgósítást rendeltek el a kurdok lakta területeken

Az északkelet-szíriai térségben általános mozgósítást rendeltek el szerdán a kurd hatóságok a török offenzíva veszélye miatt. Az Észak- és Kelet-Szíria Autonóm Adminisztrációjaként ismert félautonóm kurd intézmény közleménye szerint az általános mozgósítás három napig tart. "Felszólítjuk népünk minden tagját, minden népcsoportot, hogy induljon a határtérségbe (...), gondoskodjon az ellenállásról ebben a kényes történelmi pillanatban" - áll a közleményben. A kurd hatóságok egyúttal felszólították a nemzetközi közösséget, hogy teljesítse kötelességét, mert a kurd népet humanitárius katasztrófa fenyegeti.

Közben hírügynökségek arról adtak hírt szerdán, hogy Északnyugat-Szíriában tevékenykedő lázadók buszkonvojai érkeztek a határ menti törökországi településekre, hogy felkészüljenek a török erőkkel együtt indítandó invázióra.

A török parlament előző napon, kedden egy évvel meghosszabbította a török hadsereg szíriai és iraki műveleteire adott mandátumot, zöld jelzést adva ezzel a küszöbönálló katonai beavatkozásnak.

Az iráni hadsereg előre be nem jelentett hadgyakorlatot kezdett a török határ közelében, az ország északnyugati részén - jelentette az ISNA iráni hírügynökség szerdán. A jelentés szerint szárazföldi csapatok, gyorsreagálású erők és a szárazföldi hadsereg helikopterei is részt vesznek a műveletekben.

Irán előre be nem jelentett hadgyakorlatot kezdett a török határnál

Haszan Róháni iráni elnök önmérsékletre kérte szerdán Ankarát, és azt is kérte Törökországtól, hogy tartózkodjon a katonai beavatkozástól. Az iráni elnök szerint az amerikai erőknek teljesen el kellene hagyniuk a térséget.

"Törökország okkal aggódik a déli határa miatt. Úgy véljük, az lenne a helyes, ha ezeket az aggályokat el lehetne oszlatni. Az amerikai csapatoknak el kell hagyniuk a térséget. A szíriai kurdoknak pedig a szíriai hadsereget kellene támogatniuk" - idézte Róhánit az IRNA iráni hírügynökség.

Törökországgal ellentétben Irán - akárcsak Oroszország - Bassár el-Aszad szíriai elnököt támogatja a több mint 8 éve tartó szíriai konfliktusban.

Lavrov: Ellentmondásosak az Egyesült Államok szíriai lépései, és lángba borítják a régiót

Ellentmondásosak az Egyesült Államok szíriai lépései, és azzal a veszéllyel járhatnak, hogy "lángba borítják" a régiót - figyelmeztetett szerdán Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Kazahsztáni látogatásán Lavrov újságírók előtt arról is beszélt, hogy meg kell őrizni Szíria területi integritását, s hogy Oroszország azt szorgalmazza, kezdődjön párbeszéd Damaszkusz és a szíriai kurdok között.

A Fehér Ház vasárnap este közleményben jelentette be, hogy nem támogatja a tervezett török hadműveleteket Észak-Szíriában. Az amerikai katonák ugyanakkor hétfőn megkezdték a kivonulást Szíria északkeleti vidékeiről, a török haderő pedig jelezte: további csapatokat küld a szíriai határon állomásozó egységekhez a szíriai kurd fegyveres koalíció ellen indítandó beavatkozás előtt. A Pentagon szintén hétfőn azt erősítette meg, hogy az Egyesült Államok nem helyesli Törökország várható offenzíváját, és ezt az amerikai hadsereg semmiféle módon nem támogatja katonailag.

A szíriai kurdokat "nagyon nyugtalanítja" az amerikaiak kivonulása a térségből, és attól tartanak, hogy ez lángba boríthatja a térséget, amit mindenáron el kell kerülni - mondta az orosz külügyminiszter. Lavrov szerint az Egyesült Államok képtelen a kompromisszumra, és számos alkalommal megszegte az ígéreteit. Úgy vélte, Washington "veszélyes játékot" űzött az utóbbi években azzal, hogy a kurdokat támogatta Szíriában, mert azzal magára haragította a térségben élő arabokat.

Kapcsolódó írásaink