Külföld

Dombrovskis: Új pénzügyi alapokra van szükség

Új pénzügyi alap létrehozását fogja javasolni a kis- és középvállalkozások (kkv-k) piaci megjelenésének elősegítésére az új összetételű Európai Bizottságban az emberközpontú gazdasággal kapcsolatos tevékenységekért felelős portfólió élére jelölt Valdis Dombrovskis, aki erről keddi brüsszeli meghallgatásán beszélt.

Dombrovskis: Új pénzügyi alapokra van szükség
Fotó: mh

Az ügyvezető alelnöknek jelölt Dombrovskis, aki a pénzügyi szolgáltatásokért felelős biztosi pozíciót is betölti majd, az Európai Parlament gazdasági és monetáris ügyekkel (ECON), valamint a foglalkoztatási és szociális ügyekkel (EMPL) foglalkozó szakbizottságai előtti meghallgatásán tervét azzal indokolta, hogy Európának szüksége van a kkv-k innovatív képességére és tehetségére.

Dombrovskis hangsúlyozta, megfelelő pénzügyi alapok révén meg kell akadályozni, hogy a kkv-k, „a jövő gazdasági bajnokai” távozzanak az Európai Unióból amiatt, hogy nehezen tudnak piaci finanszírozást szerezni.

Támogatni kell tevékenységüket a tőkéhez jutás segítésével, könnyíteni kell számukra a banki hitelezést, és a kkv-k tőzsdére jutását is segíteni kell. Ehhez jól működő tőkepiaci unióra van szükség - emelte ki a lett politikus.

Hangsúlyozta azt is, hogy új európai szintű szabályozásra van szükség a digitális, vagy virtuális valuták, például a Facebook tervezett kriptodevizája, a Libra megjelenése és használatát illetően a pénzügyi stabilitás és a befektetések védelme érdekében. Az Európai Uniónak a virtuális valuták szabályozása révén kell küzdenie a tisztességtelen verseny és a pénzügyi stabilitást fenyegető veszélyek ellen, a kiberbiztonság megteremtése érdekében - tette hozzá.

Kiemelte azt is, hogy az uniónak újra kell gondolni a pénzmosás elleni fellépés kereteit a hatékonyság növelése érdekében. Nemzetközi partnerekkel együttműködve kell erősíteni a felügyeletet, az ellenőrzést és a végrehajtást határokon átnyúló módon is - mondta. Fontosnak nevezte továbbá, hogy a pénzmosás elleni feladatok felügyeletét és koordinációját egy uniós testület vállalja fel.

Az adóparadicsomok elleni fellépést illetően azt hangsúlyozta, hogy átláthatóságra, a küzdelem kritériumainak bővítésére, és az elszámoltatás szigorítására van szükség. Már az Európai Bizottság javasolta eddigi fellépések érzékelhető változást eredményeztek a szürke zónába tartozó országokban, ahogy Európán belül is - tette hozzá.

Dombrovskis kijelentette, Európa évtizedek óta a globális ipari vezető szerepet tölt be.

„Ennek fenntartása érdekében meg kell őriznünk az erős termelékenységet és versenyképességet, amelyhez hosszú távú stratégia kidolgozására van szükség egész Európa számára, hogy továbbra is az egyik legnagyobb ipari hatalom maradjon” - fogalmazott.
Arra hívta fel a figyelmet, hogy a világban és Európában jelentkező bizonytalanságok jelentős veszélyeket rejtenek az unió gazdaságára. Annak érdekében, hogy Európa gazdasága versenyképes maradhasson, egyebek mellett a digitalizálás és az innováció terén van szükség előrelépésre. Erős gazdasággal meg lehet őrizni Európa vezető szerepét a rendalapú társadalmak kialakítása terén a világban - tette hozzá.

A társadalmi felzárkóztatással és az esélyegyenlőséggel összefüggésben elmondta, a migrációs hátterű emberek csoportját illetően nagyobb hangsúlyt kell fektetni egyebek mellett az oktatásra az integráció javítása, valamint gazdasági becsatornázásuk érdekében.

Céljának nevezte továbbá, hogy költségvetési és gazdasági eszközökkel támogassa a zöld és digitális átállást, amely területekért az Ursula von der Leyen vezette, új uniós bizottságban Frans Timmermans és Margrethe Vestager ügyvezető alelnökök lesznek felelősek.

A 48 éves, néppárti Valdis Dombrovskis, korábbi lett kormányfő jelenleg az Európai Bizottságnak az euró és a társadalmi párbeszéd ügyében felelős alelnöke, a pénzügyi stabilitásért, a pénzügyi szolgáltatásokért és a tőkepiaci unióért felelős.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom