Külföld

A szocialisták nyertek Portugáliában, negyvenéves mélyponton a jobboldal

Costának most sem lett abszolút többsége, maradhat az eddig kormányzó baloldali koalíció

Ismét megnyerték a parlamenti választást a kormányzó szocialisták Portugáliában, sőt növelni tudták képviselői helyeik számát is, de megint nem sikerült abszolút többséget szerezniük.

A szocialisták nyertek Portugáliában, negyvenéves mélyponton a jobboldal
António Costa azt ígérte híveinek, hogy az elmúlt négy évben bevált partnereikkel folytatják az ország vezetését
Fotó: AFP/Pedro Fiuza

Az összes szavazat összeszámlálása alapján a Szocialista Párt (PS) a voksok 36,65 százalékát szerezte meg, szemben az előző választáson elért 32,31 százalékkal, a második helyen a fő ellenzéki erő, a konzervatív Szociáldemokrata Párt (PSD) végzett 27,9 százalékos eredménnyel, ami 1983 óta a mélypont a jobbközép pártnak. A kérdés most az lesz, hogy a PS-t vezető António Costa miniszterelnök mely pártokat választja szövetségesnek a kormányzáshoz. Az elmúlt négy évben kisebbségben kormányzott a Baloldali Tömb (BE) és a zöld–kommunista szövetség (CDU) támogatásával, és a két erő most is kész a tárgyalásokra. A BE a voksok 9,67 százalékát szerezte meg, a CDU pedig a 6,46 százalékát. Costa tegnap híveinek elmondta: arra készülnek, hogy megújítják az eddigi koalíciós együttműködést, mert a portugálok erre szavaztak.

„Szeretnénk, ha a Portugáliában látható változás kiterjedne a kontinens más országaira is” – mondta Pedro Nuno Santos lakhatási és infrastruktúra-ügyi miniszter, és olasz újságíróknak nyilatkozva odaszúrt az olasz szocialistáknak is, hogy az emberekhez kellene szólniuk, nem csak az elithez.

Portugáliában a szocialista párt még mindig erős, és a jobboldali populistáknak nincs jelentős szerepük, valószínűleg azért sem, mert az országban az 1974-es szegfűk forradalmáig jobboldali diktatúra volt.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom