Külföld

„Nem megoldás mindenkit Európába hozni”

Witold Waszczykowski: A most leköszönő Európai Bizottság totális káoszt hagy maga után, a válságokat nem kezelte, és ha megpróbálta, a nemzeti érdekeinkkel szemben tette

Keményen bírálta a leköszönő Európai Bizottságot, és óvatosan optimista a következőt illetően Witold Waszczykowski volt lengyel külügyminiszter, a Jog és Igazságosság (PiS) európai parlamenti képviselője. Az EP külügyi bizottságának alelnöke lapunknak arról is beszélt, hogyan kellene kezelni a migrációs válságot Európában.

„Nem megoldás mindenkit Európába hozni”
Ideológiai háborút vívnak az EP-ben a liberálisok Waszczykowski szerint
Fotó: AFP/Anadolu/Resul Rehimov

– Eredetileg Trócsányi László magyar biztosjelölt meghallgatása kapcsán beszélgettünk volna, őt azonban összeférhetetlenségre hivatkozva nem engedte át a jogi szakbizottság. Mi a véleménye a történtekről?

– A jogi bizottság ülése zárt volt, szóval ennek a részleteiről nem tudok nyilatkozni, de gyanítom, hogy legalább részben ideológiai okai vannak a döntésüknek. Az EP mostani ciklusa nagyon más, mint az előző. Sokkal töredezettebbé vált, megszűnt a szociáldemokrata-néppárti nagykoalíció többsége. Több ideológiai és hatalmi harcra kell számítanunk, hiszen erősebbek lettek a zöldek és a franciákkal kiegészült liberálisok is. Néhány biztosjelölt, főleg a régiónkból, ennek áldozata lehet. Ugyanez jelen van a szakbizottságokban is, nemcsak a fideszes jelöltek érintettek, hanem Beata Szydlo volt lengyel kormányfő is, akit több mint félmillió ember támogatott a legutóbbi választáson, de nem szavazták meg itt egy szakbizottság élére. Nyíltan ki is mondták, hogy ezt azért teszik, mert ő egy olyan politikai mozgalom ikonja, amit ők nem akarnak elfogadni.

– Tágabb értelemben mi áll emögött?

– Az elmúlt években Európában és az Egyesült Államokban megjelent az a törekvés, hogy a demokráciát liberális, sőt balliberális demokráciává változtassák. Ebben a demokráciában kizárják a politikai diskurzusból azokat a pártokat, amelyek olyan hagyományos értékekre épülnek, mint a hazafiasság, a kereszténység és a család. Azonban mindezzel az indoktrinációval szemben egyes pártok, mint a Fidesz vagy a Jog és Igazságosság nem csak, hogy túléltek, hanem választásokat is mertek nyerni, ráadásul sikeresen irányítják az országukat. Lengyelországban közelednek az önkormányzati választások, a PiS győzelemre áll. Ez pedig frusztrálja a nyugat-euró­pai liberális politikusokat, hiszen nem értik, hogyan lehet ez, hiszen annyi energiát és pénzt, beleértve a Soros Alapítvány pénzét ölték a társadalmaink befolyásolásába.

– Optimista az új Európai Bizottságot és Ursula von der Leyen elnököt illetően?

– Az EP előtti bemutatkozó beszédében leginkább a zöldeknek és a szocialistáknak akart megfelelni, de több interjúban és nyilatkozatban mérsékeltebb volt. Úgy tűnik, érzékeny a régiónk problémáira. Lengyel szempontból az is fontos, hogy ebben a bizottságban már olyan képviselőnk lesz, aki együttműködik velünk. Az előző kormány által jelölt Elzbieta Bienkowska biztos ugyanis támogatta Frans Timmermanst és minden lengyelellenes támadást. Másrészt viszont Timmermans továbbra is része a bizottságnak, nem is beszélve Di­dier Reyndersről, szóval számítunk rá, hogy továbbra is lesz törekvés Lengyelország stigmatizálására. Sok múlik Ursula von der Leyenen.

– Hogyan értékeli a Jean-Claude Juncker vezette leköszönő testületet?

– Teljes katasztrófa. Totális káoszt hagynak maguk után. Bővítés helyett az EU kisebb lesz, elvesztünk egy atomhatalmat, Európa második legnagyobb gazdaságát. Ezért részben a bizottság is felelős, élén Junckerrel. Éveken keresztül nem láttam semmilyen valós vitát Euró­pában a jövőbeni reformokról, hallottam viszont híreket Párizsból protekcionista intézkedésekről. Ahelyett, hogy megvédenék az EU-ban a négy szabadságelvet, az ellenkezőjét látjuk. Az uniós intézmények több olyan gazdasági intézkedést is támogattak az elmúlt években, amelyek sértették a nemzeti érdekeinket. Mind egészséges bolygón szeretnénk élni, de ez időbe kerül. Lengyelország például sok mindent feláldozott, de ez sem elég nekik. Szóval, az unió belső ügyeiben katasztrofálisan teljesített a bizottság. Semmit sem oldott meg, ha pedig megpróbálta, akkor a nemzeti érdekeinkkel szemben tette.

– Ha a belügyekben nem is, a külpolitikában azért jobbak voltak?

– Sok a probléma az unió környezetében is. Teljesen megoldatlan az ukrán–orosz konfliktus, se a normandiai formátum, se a minszki megállapodás nem működik, az EU pedig nyomásgyakorlás helyett visszatérne a normál kerékvágásba Oroszországgal. Megoldatlanok a problémák a Közel-Keleten, benne Szíriában, nem is beszélve az izraeli–palesztin konfliktusról vagy éppen Líbiáról. Az európai intézmények vezetői, Mogherini, Juncker vagy Tajani nem rúgtak labdába Obama, Trump, Putyin, Hszi Csin-ping mellett.

– Hogyan kellett volna kezelni a migrációs válságot?

– Európa szomszédságában, Afrikában egymilliárd-háromszázmillió ember él. Huszonöt év múlva kétszer ennyien lesznek. Nem megoldás Európába hozni őket, hiszen Európa évtizedek alatt egy afrikai szigetté válna. Évezredek alatt építettük fel az európai civilizációt, és ezt húsz év alatt le is lehet rombolni. Ez nem rasszizmus, csak óvatos politika a kultúránk, az életmódunk megóvására. Meg találnunk a módját, hogy megsegítsük ezeket az embereket a saját lakhelyükön. Először is többet kell tennünk azért, hogy békét teremtsünk a konfliktuszónákban. Ki foglalkozik velük? Mogherini főbiztos vagy Guterres ENSZ-főtitkár különmegbízottjai, de ez nem elég. Nem látom a nagy európai országok erőfeszítéseit. Mit tesz, mondjuk, a német vagy a francia külügyminiszter Líbiában vagy Szíriában? Értelmes segélyezésre is szükség van, hasznosan kell elkölteni a pénzt. Biztonságos zónákat kell teremtenünk Líbiában vagy Jordániában, ahol legalább néhány évig megfelelő körülmények között tartózkodhatnak az emberek. Most sok olyan tábor is van, ahol bűnbandák uralkodnak, gyakori a prostitúció, az emberkereskedelem, az erőszak. Sok lehetőség van tehát, de az egész biztosan nem megoldás, hogy Európába hozzunk mindenkit. Ez csak az olyan ideológiailag motivált szocialisták számára tűnik megoldásnak, akik szerint így lesz több szavazójuk. Ez ostobaság, mert ezzel leromboljuk a társadalmainkat. Az Afrikából és Közel-Keletről jövők többsége nem akar a mi életmódunk szerint élni, ha nagy tömegekben hozzuk ide őket, akkor nem ők fognak asszimilálódni, hanem fordítva. Már számos példáját láttuk annak, miért nem működik ez, nem kell tovább kísérletezni, ez biztos. Nézze meg a helyzetet Franciaországban vagy az Egyesült Királyságban. Ez a két ország évtizedeken keresztül importált embereket a volt gyarmatairól. Olyan embereket, akik ismerték a nyelvet, nagyjából a kultúrát és az intézményrendszert is, mégsem asszimilálódtak, hanem zárt gettókban élnek a többségi társadalmon kívül. Képzelje el, hogy Magyarországra vagy Lengyelországba hozunk tömegével embereket, akik se az országot, se a nyelvet nem ismerik. És ők fognak beilleszkedni? Teljesen kizárt.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom