Külföld

Újabb kvótapárti jelentés született

Határozott álláspontot képviselt a magyar delegáció az Európa Tanács (ET) Parlamenti Közgyűlése aktuális ülésén Strasbourgban. Németh Zsoltot, az Országgyűlés Külügyi bizottságának elnökét kérdeztük.

Újabb kvótapárti jelentés született
Fotó: MH

– Egy tegnap elfogadott jelentés szerint a tengeren kimentett migránsokat szét kell osztani Európában. Mi a magyar vélemény?

– A migrációra átfogó megoldást kell találni, s nem a problémát kell importálni, hanem a segítséget exportálni, a kiváltó okokat kell megszüntetni. Kulcskérdés a határvédelem, valamint az észak-afrikai kapacitás, a parti őrségek támogatása. A horvát baloldali jelentéstevő ettől elzárkózott, sürgette viszont a kvóta szerinti szétosztást. A jelentést így nem tudtuk támogatni.

– Két fontos évfordulót is ünnepeltek: hetvenéves az ET, és harminc éve omlott le a berlini fal.

– Az első negyven év nagy korszaka volt a Tanácsnak, hiszen konszolidálni kellett Európa jogrendjét, és harminc éve jött az újraegyesítés. Most jöhet a harmadik nagy korszak, kérdés, hogy a Tanács képes-e áthidalni a mély megosztottságot Európában. Nagy reményeket fűzünk Marija Pejcinovic Buric, az ET új főtitkára megválasztásához, aki valóban a régiónkból származik, a delegációnk konszenzussal támogatja.

– Milyen hazánk szempontjából jelentős fejlemények történtek még a héten?

– Tilki Attila az úzvölgyi temető ügyében kérdezte a miniszteri bizottságot, Kovács Elvíra vajdasági magyar képviselő, az esélyegyenlőségi bizottság elnöke pedig egy nagyon fontos kisebbségi jogi jelentés elkészítésére kapott megbízást.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom