Külföld

Ismét áll a hongkongi tiltott maszkabál

Az arcot eltakaró eszközök betiltásával Carrie Lam kormányzó csak olajat öntött a tűzre,a tüntetők kirakatokat törtek be, és megbénították az ázsiai város metróhálózatát

Üzletek kirakatát törték be, és megrongálták a metrót Hongkongban a tüntetők, miután pénteken Carrie Lam kormányzó megpróbálta betiltani a maszkokat és az arcfestést a tüntetéseken. Tegnap is tízezrek vonultak utcára.

Ismét áll a hongkongi tiltott maszkabál
Újabb összecsapásokhoz vezetett az elmúlt napokban, hogy Hongkong vezetése megkísérelte betiltani a maszkviselést
Fotó: AFP/Mohd Rasfan

Pénteken ismét lángra kaptak az indulatok Hongkongban, miután Carrie Lam kormányzó bejelentette, hogy tilos lesz arcot eltakaró maszkot vagy arcfestést viselni a tüntetéseken. A politikus egy olyan, még a brit gyarmati időkből származó jogszabályra támaszkodva rendelte el a tilalmat, amelyet több mint 50 éve nem alkalmaztak. „Véget kell vetnünk az erőszaknak” – indokolta a döntést Lam. Az AP hírügynökség szerint két aktivista jogi úton próbálta megtámadni a maszktilalmat, mindhiába. Dennis Kwok hongkongi törvényhozó elmondta, hogy egy 24 képviselőből álló csoport keresetet nyújtott be a gyarmati időszakból származó rendkívüli jogszabály „visszaélésszerű” használata ellen.

Tiltakozók helyi idő szerint péntek este tüzet gyújtottak, barikádokat emeltek, és kirakatokat törtek be. Megrongálták a metrót is, a hongkongi metróüzemeltető teljesen leállította forgalmát, és csak vasárnap indították részlegesen újra a naponta ötmillió utast szállító földalatti-hálózatot. A dpa német hírügynökség szerint a tiltakozók Pekinghez köthető társaságokat vettek célba, betörték azok ablakait, illetve felgyújtották a Bank of China nevű kínai bank bankautoma­táit, miközben érintetlenül hagyták a szomszédos helyi üzleteket.

A dpa szerint egy civil ruhás rendőr meglőtt egy 14 éves tüntetőt Hongkong Jüan Lang nevű részén. Az Apple Daily nevű helyi napilap jelentése szerint a rendőr önvédelemből combon lőtte a fiatalt azt követően, hogy egy kisebb közúti baleset után összetűzés alakult ki tüntetők egy csoportjával, akik megtámadták a rendőrt, és megpróbálták elvenni a pisztolyát.

A pénteki események fényében Carrie Lam igazoltnak látta a rendkívüli intézkedések alkalmazását. Szombaton közzétett videoüzenetében a kormányzó elítélte a nagyobb demokráciát követelő „felkelők” általi erőszakot, és arról beszélt, hogy a lakosság „meg van rémülve”. Carrie Lam szerint a „felkelők” radikális viselkedése „rendkívül sötét éjszakába” taszította Hongkongot, „félig lebénítva” a társadalmat.

Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa a malajziai fővárosban, Kuala Lumpurban szombaton tartott sajtótájékoztatóján független vizsgálatot sürgetett a hongkongi kormányellenes tüntetéseken történt erőszakcselekmények kivizsgálására.Vasárnap tízezrek vonultak az utcára, sokan maszkot viselve. Többnyire békések voltak, de a rendőrök így is könnygázt vetettek be.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom