Külföld

Megszakadtak az észak-koreai-amerikai munkamegbeszélések a nukleáris leszerelésről

Megszakadtak a munkamegbeszélések Észak-Korea és az Egyesült Államok között a nukleáris leszerelésről - közölte újságírókkal Stockholmban Kim Mjong Gil észak-koreai főtárgyaló.

Megszakadtak az észak-koreai-amerikai munkamegbeszélések a nukleáris leszerelésről
„Csalódtunk az Egyesült Államokban, amely semmit sem hozott magával a tárgyalóasztalhoz”
Fotó: AFP/Brendan Smialowski

„A tárgyalások nem feleltek meg várakozásainknak, és végül megszakadtak (...) A semmilyen eredményhez nem vezető tárgyalások meghiúsulása kizárólag az Egyesült Államok hibája, amely nem hagyott fel a szokásos hozzáállásával” - közölte újságírókkal egy tolmácson keresztül Kim Mjong Gil országa stockholmi nagykövetségénél. 

„Csalódtunk az Egyesült Államokban, amely semmit sem hozott magával a tárgyalóasztalhoz” - idézte az észak-koreai főtárgyalót a Dagens Nyheter című svéd lap. „Most az Egyesült Államokon a sor, hogy felújítsa a párbeszédet” - tette hozzá.

Bill Martin, az Egyesült Államok svédországi követe nem tudta kommentálni az erről szóló információkat. „Érdekes, de nincs mit megjegyeznem ezzel kapcsolatban. Én magam nem hallottam erről” - mondta.

Az észak-koreai küldöttség csütörtökön érkezett meg a svéd fővárosba a tárgyalások miatt.

Észak-Korea a héten jelentette be, hogy a phenjani és az amerikai kormányzat képviselői szombaton munkamegbeszélést tartanak a nukleáris leszerelésről, és így felújítják a nyolc hónappal ezelőtt Hanoiban tartott csúcstalálkozó óta megszakadt diplomáciai erőfeszítéseket.

Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető az idén februárban a vietnami Hanoiban találkozott. Az amerikai tárgyaló delegáció akkor azt követelte Phenjantól, hogy teljes mértékben adja fel atomfegyverzetét és ballisztikusrakéta-programját.

Az észak-koreai tárgyalófél cserében az országa ellen hozott szankciók enyhítését kérte, eredménytelenül. Az amerikai elnök és az észak-koreai vezető idén júniusban tartott újabb, rövid találkozóján a panmindzsoni demilitarizált övezetben már szóba került a tárgyalások újraindítása, de eddig még nem került sor rá. 

John Bolton, az amerikai elnök nemrégiben menesztett nemzetbiztonsági tanácsadója hétfőn egy washingtoni kutatóintézetben tartott előadásában élesen bírálta Donald Trump Észak-Koreával kapcsolatos politikáját, és azt a véleményét hangoztatta, hogy Észak-Korea „a jelenlegi körülmények között soha nem fogja önként feladni az atomprogramját”.

Észak-Korea szerdai közlése szerint sikeresen tesztelte egy új típusú, tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétáját (SLBM). A Reuters hírügynökség szerint a mostani kísérlet volt a legprovokatívabb Észak-Korea részéről azóta, hogy 2018-ban ismét felvette a párbeszédet az Egyesült Államokkal.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) határozatai tiltják Észak-Korea számára a ballisztikusrakéta-technológia alkalmazását.
 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom