Külföld

„A migráció korunk nagy kérdése”

Több támogatást ígért Törökországnak Horst Seehofer és Dimitrisz Avramopulosz, miközben Luigi Di Maio új rendelettel kozmetikázná koalíciós partnerei bevándorláspolitikáját

Új migrációs rendelettel igyekszik ellensúlyozni koalíciós partnerei befogadó politikáját Luigi Di Maio olasz külügyminiszter. Horst Seehofer több segítséget ígért Törökországban, Rumen Radev bolgár elnök pedig több uniós támogatás kért az illegális bevándorlás feltartóztatására.

„A migráció korunk nagy kérdése”
Újabb tömegeket vonz Afrikából az olasz bevándorláspolitika lazítása
Fotó: AFP/NurPhoto/Gabriele Maricchi

Saját kezébe venné az olasz migrációs politika irányítását Luigi Di Maio olasz külügyminiszter, a kormánypárti Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője. Matteo Salvini, az ellenzéki Liga elnöke, volt belügyminiszter rendre azzal támadja az új kormányt, hogy az illegális bevándorlók befogadása mellett foglal állást. Nem is alaptalanul, ugyanis az M5S koalíciós partnere, a Demokrata Párt (PD) lazított a korábbi szigorú politikán, Máltán pedig a bevándorlók európai elosztásáról írt alá megállapodást az olasz kormány.

Di Maio új migrációs rendelete valószínűleg ezeket a lépéseket ellensúlyozandó az Olaszországban tartózkodó illegális bevándorlók kitoloncolásának felgyorsítását szolgálja. A külügyminiszter aggodalmát fejezte ki a szétosztási mechanizmus miatt, hangoztatva, hogy az „szívóhatást gyakorolhat”, növelve az elinduló migránsok számát. „A megoldás nem az, hogy mindenkit befogadunk” – hangoztatta Luigi Di Maio, bírálva koalíciós partnerei politikáját. Di Maio úgy vélekedett, a kitoloncolások felgyorsításával a migránsoknak „azt az üzenetet küldjük, hogy ne jöjjenek Olaszországba, ha erre nincsen joguk”. A miniszteri rendelet 13-ra emeli az Olaszország által biztonságosnak tartott országok számát.

Közben a Hürriyet török lap egy felmérésre hivatkozva azt írta, hogy a Törökországban élő, csaknem 3,7 millió szíriai menekült körében két év alatt 26 százalékról 33 százalékra nőtt azok aránya, akik semmi esetre nem hajlandók hazamenni. A felmérés publikálásának idején épp Törökországban járt Horst Seehofer német belügyminiszter, aki további támogatást ígért Ankarának. Seehofer és Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs ügyekért felelős biztosa azért utaztak a kis-ázsiai országba, hogy Süleyman Soylu belügy- és Mevlüt Cavusoglu külügyminiszterekkel tárgyaljanak a 2016-os EU-török menekültügyi egyezmény alkalmazásáról.

Seehofer leszögezte: azért jöttek, hogy megerősítsék a megállapodást. Kiemelte: a migráció „korunk nagy kérdése”, amely csak közösen oldható meg. Soylu hangsúlyozta: Törökország teljesítette kötelezettségeit, és ezt várja el az uniótól is. Avramopulosz azt mondta, hogy Brüsszel minden tekintetben elkötelezett marad a 2016-os egyezséghez. Ugyanakkor aláhúzta: a Törökországból kiinduló illegális migráció megelőzésének és felderítésének sürgős megerősítésére van szükség.

Rumen Radev bolgár elnök pedig pénteki bécsi látogatásán bejelentette, hogy több támogatást kér az uniós tagállamoktól az EU külső határainak védelméhez, valamint egy közös európai bevándorlási rendszert sürgetett. Alexander Van der Bellen államfővel közös sajtótájékoztatóján Radev figyelmeztetett: „erősödik a migrációs nyomás”. Radev és Van der Bellen szót emeltek Észak-Macedónia és Albánia csatlakozási tárgyalásainak megkezdése mellett is.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom