Külföld

Zeman: A V4-ek közös sikere a migrációs kvóták megakadályozása

A visegrádi négyek eddigi együttműködésének egyik nagy sikere, hogy megakadályozták a migrációs kvóták elfogadását, valamint Frans Timmermans megválasztását az Európai Bizottság élére - jelentette ki Milos Zeman cseh köztársasági elnök csütörtökön a visegrádi államfők csúcstalálkozója után a Prágához közeli Lányban nemzetközi sajtótájékoztatón.

Zeman: A V4-ek közös sikere a migrációs kvóták megakadályozása
Áder János magyar (b2), Milos Zeman cseh (b), Andrzej Duda lengyel (b3) és Zuzana Caputová szlovák (b4), valamint Borut Pahor szlovén (b5) és Aleksandar Vuciuc szerb köztársasági elnök (j) a négy visegrádi ország államfőinek csúcstalálkozója második napján
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A kétnapos tanácskozáson Milos Zeman cseh elnök meghívására Áder János magyar, Andrzej Duda lengyel és Zuzana Caputová szlovák államfő vett részt a házigazda mellett. A második napon csatlakozott hozzájuk Borut Pahor szlovén és Aleksandar Vucic szerb elnök is.

Zeman elmondta: a V4-ek uniós együttműködése mellett a cseh, a magyar, a lengyel és a szlovák államfő kiemelten foglalkozott a Brexittel is, annak várható hatásaival. "Egyetértettünk abban, hogy a kialíkult helyzetért az Európai Bizottság és Nagy-Britannia egyaránt felelősséget visel" - szögezte le. Megjegyezte: az Európai Bizottság azzal, hogy több felelőtlen döntést hozott, míg London azzal, hogy irreális várakozásokat keltett a britekben.

Jirí Ovcácek cseh elnöki szóvivő újságíróknak elmondta: Nagy-Britannia tervezett kilépésével az Európai Unióból a négy visegrádi államfő a megbeszéléseken egybehangzóan úgy vélte, hogy jelenleg még a Brexit összes változata lehetséges. A V4-ek egyetértettek abban, hogy készek támogatni London esetleges kérését a kilépés további elhalasztására.

Milos Zeman a találkozó harmadik kiemelt témája a Nyugat-Balkán és az EU viszonya volt. Hangsúlyozta, hogy a V4-ek egyhangúlag támogatják Szerbia csatlakozását az Európai Unióhoz.

Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök szerint előrehaladás Szerbia csatlakozása kérdésében "pozitív jelzés" lehetne a közvélemény felé abban az időben, amikor Nagy-Britannia távozni készült az EU-ból. "Megmutathatja, hogy az EU a Brexit ellenére is egy jó projekt és van érdeklődés a tagság iránt" - jegyezte meg Duda.

Borut Pahor szlovén államfő rámutatott arra, hogy Nyugat-Balkán csatlakozása azEU-hoz "csökkenti a biztonsági kockázatokat Európában".

Zuzana Caputová, szlovák államfő emlékeztetett: a visegrádi csoport azért jött létre, hogy a négy ország segítse egymást. "Arról beszéltem, hogy konkrét javaslatokkal kell előállnunk, mert csak ezzel tudunk szövetségeseket találni érdekeink támogatására" - fogalmazott a sajtóértekezleten Caputová.

Az új Európai Bizottsággal, valamint az Európai Parlamenttel kapcsolatban úgy fogalmazott: bízom abban, hogy a megújult európai intézmények segíteni fogják törekvéseinket.

Áder: a V4-ek az EU kohéziós és a mezőgazdasági alapjainak szinten tartását szorgalmazzák

Áder János közölte: a négy visegrádi ország elnöke egyetértett abban, hogy az Európai Unió kohéziós és mezőgazdasági alapjai a következő költségvetési időszakban (2021-2027) is megmaradjanak az eddigi szinten.

"Egyetértés volt köztünk, hogy a kohéziós és a mezőgazdasági alapok nem változhatnak meg és szükséges, hogy a jövőben is ugyanolyan források álljanak a rendelkezésünkre, mint eddig" - mondta a magyar államfő újságíróknak.

Áder János köztársasági elnök a négy visegrádi ország államfőinek csúcstalálkozója második napján tartott sajtótájékoztatón
Áder János köztársasági elnök a négy visegrádi ország államfőinek csúcstalálkozója második napján tartott sajtótájékoztatón
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Rámutatott, hogy Kelet-Európában továbbra is nagy szükség van a közlekedési infrastruktúra, az autópálya és vasúti hálózat, az energetikai ipar gyorsabb korszerűsítésére.

A magyar politikus hangsúlyozta, hogy az Európai Uniónak és az új tagállamoknak egyaránt érdeke, hogy eltűnjenek a fejlődésbeli különbségek közöttük. "Ennek egyik feltétele az EU források megőrzése" - szögezte le Áder János.

Nyugat-Balkánnal kapcsolatban kifejtette, hogy Magyarország változatlanul támogatja Szerbia csatlakozását az EU-hoz, és a térség szorosabb együttműködését az EU-val, ami mindkét fél érdeke. "Az EU biztonsága döntően attól függ, hogyan alakul Nyugat-Balkán biztonsága" - mutatott rá a magyar elnök.

Aleksandar Vucic elmondta: Szerbia nagyon pozitívan értékeli, hogy Magyarország, a vezető magyar politikusok, ilyen kitartóan támogatják Belgrád törekvéseit az EU-csatlakozásra. "Nagyon örülünk, hogy mától fogva az egész visegrádi csoportot a magunk oldalán tudjuk" - jelentette ki Vucic.

Kapcsolódó írásaink