Külföld

Johnson: Az új javaslat kompromisszum, és nem tartalmaz mindent, amit akartak

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint az ír szigeten az egységes árukereskedelmi szabályozási térség létrehozásáról szóló londoni javaslatok kompromisszumok, és nem tartalmaznak mindent, amit a kormánya el szeretett volna érni.

Johnson: Az új javaslat kompromisszum, és nem tartalmaz mindent, amit akartak
Boris Johnson brit miniszterelnök beszél a parlamentben
Fotó: AFP/PRU

Jonhson a brit parlament alsóházában szólalt fel csütörtökön, a Brüsszelnek előző napon továbbított javaslatról beszélt, amely az ír sziget egészére és minden áruféleségre, köztük az agrárélelmiszerekre kiterjedő egységes kereskedelmi szabályozási térség kialakítását irányozza elő, hogy ne legyen szükség ellenőrzés bevezetésére az Észak-Írország és az Ír Köztársaság közötti áruforgalomban az unióból való kilépés után.

A kormányfő úgy fogalmazott, hogy a brit EU-tagság megszűnéséről (Brexit) szóló döntés még odébb van, de a tartalékmegoldást - backstop -, amelynek alapján az Egyesült Királyság egésze vámuniós viszonyrendszerben maradna az Európai Unióval - el kell vetni. Hozzátette, hogy az Európai Unió építő szellemben reagált a szerdán előterjesztett javaslataira. Elismerően beszélt London „európai barátairól”, mert elfogadták, hogy foglalkozni kell vele. Üdvözölte Angela Merkel német kancellár, Leo Varadkar ír miniszterelnök és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnökének konstruktív hozzáállását.

A brit miniszterelnök ismét leszögezte, hogy amennyiben nem lehet tető alá hozni a megállapodást, az Egyesült Királyság október 31-én nélküle lép ki az EU-ból.

Az ellenzéki Munkáspárt vezetője parlamenti reagálásában a valóságtól elrugaszkodottak és kártékonyak nevezte a brit kormányfő Brexit-javaslatait. Jeremy Corbyn szerint Brüsszel és a brit parlament el fogja utasítani Boris Johnson tervét.

„A javaslatok irreálisak és kártékonyak, és - gondolom, ezt a miniszterelnök nagyon is jól tudja - el fogják utasítani Brüsszelben, el fogják utasítani ebben a Házban, és el fogják utasítani szerte az országban” - szögezte le Corbyn.

A brit kormány szerdán az ír sziget egészére és minden áruféleségre, köztük az agrárélelmiszerekre kiterjedő egységes kereskedelmi szabályozási térség kialakítását javasolta az Európai Uniónak. A brit miniszterelnök Jean-Claude Junckernek írt levelében kiemelte, hogy e szabályozási övezet „fennállásának idejére” szükségtelenné tenné bármiféle ellenőrzés bevezetését az Észak-Írország és az Ír Köztársaság közötti áruforgalomban, mivel az árukra vonatkozó észak-írországi szabályozás azonos maradna az unióban alkalmazott szabályozási rendszerrel. A brit javaslat sarkalatos eleme ugyanakkor az is, hogy Észak-Írország Brexitet követő átmeneti időszak után nem az EU vámuniójának, hanem teljes mértékben az Egyesült Királyság vámtérségének tagja lenne, összhangban azzal az alapelvvel, hogy az Egyesült Királyság egységes egészként hagyja el az Európai Unió vámunióját.

A brit javaslatcsomag alapján a Nagy-Britanniából Észak-Írországba irányuló agrárélelmiszer-szállítmányok ellenőrzési vagy kijelölt beléptetési pontokon haladnának át. Ezeket a szállítmányokat a brit hatóságok azonosság- és dokumentáció-ellenőrzésnek, valamint fizikai ellenőrzésnek vetnék alá az unió vonatkozó előírásainak megfelelően. Gyakorlatilag valamifajta egyirányú határellenőrzési rendszer jönne létre Nagy-Britannia és Észak-Írország között, legalábbis az agrárélelmiszerek forgalmában, azzal a nyilvánvaló céllal, hogy Észak-Írország és az Európai Unióban maradó Ír Köztársaság határán már ne kelljen fizikai ellenőrzésnek alávetni az áruforgalmat.

 Ezen a 499 kilométeres határon - amely a Brexit után az Egyesült Királyság és az Európai Unió egyetlen szárazföldi vámhatára lesz - a nagypénteki megállapodás egyik fő vívmányaként hosszú évek óta semmiféle fizikai ellenőrzés nincs.

Az Európai Bizottság közölte, hogy a londoni javaslat tartalmaz „pozitív előrelépéseket” az Egyesült Királyság kilépésének feltételeiről, azonban vannak problémás pontok is, amelyeken tovább kell dolgozni. A brüsszeli testület arról számolt be, hogy megkezdték a megküldött tervezet objektív elemzését, a két oldal képviselői pedig a következő napokban egyeztetéseket fognak folytatni.

Dublin tárgyalási alapnak, de nem egy megállapodás alapjául szolgáló javaslatnak tekinti a londoni javaslatokat. Patrick O'Donovan pénzügyi államtitkár az RTE rádiónak nyilatkozva azt mondta, hogy vannak bennük üdvözlendő dolgok, de vannak olyanok is, amelyekkel Dublin vitatkozna.

Kapcsolódó írásaink