Külföld

Európai Bizottság: A brit javaslatnak vannak pozitív elemei, de hiányosságai is

Tartalmaz „pozitív előrelépéseket” a brit kormány megoldási javaslata az Egyesült Királyság kilépésének feltételeiről, azonban vannak problémás pontok is, amelyeken tovább kell dolgozni - közölte az Európai Bizottság szerda délután.

Európai Bizottság: A brit javaslatnak vannak pozitív elemei, de hiányosságai is
Jean-Claude Juncker és Boris Johnson a szeptemberi találkozójukon
Fotó: AFP/François WALSCHAERTS

A brüsszeli testület arról számolt be, hogy megkezdték a megküldött tervezet objektív elemzését, a két oldal képviselői pedig a következő napokban egyeztetéseket fognak folytatni.

Jean-Claude Juncker, a bizottság elnöke délután telefonon beszélt Boris Johnson brit kormányfővel, és üdvözölte az eltökéltségét a rendezett kiválás mellett.

Kiemelte, a politikai bénultság fő okának számító ír-északír pótmegoldás (backstop) kiváltását célzó javaslatnak összeegyeztethetőnek kell lennie a megkötött, de a londoni parlament által többször is elutasított kiválási megállapodásban lefektetett elvekkel, azaz a belső piaci integritás tiszteletben tartásával és az ír-szigeti kemény határellenőrzés visszaállításának megelőzésével.

„Az EU megállapodást szeretne. Továbbra is egységesek vagyunk, és a nap huszonnégy órájában készen állunk dolgozni ennek érdekében, ahogyan az utóbbi három évben végig” - írták a közleményben.

Michel Barnier, az EU Brexit-ügyi főtárgyalója este tájékoztatta a bennmaradó tagállamok kormányait, illetve az Európai Parlament illetékes munkacsoportját is az új tervezet tartalmáról.

Rövid sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy látható haladás, de sok munka van még hátra.

Az EU soros finn elnöksége azt közölte, hogy a huszonhetek készek konstruktívan megvizsgálni a dokumentumot, és aláhúzta, hogy az egységük nem fog megbomlani ezt követően sem.

A jövő héten ismét berekeszti a parlamenti ülést a brit kormány

A jövő héten ismét berekeszti a parlamenti ülésszakot a brit kormány, és október közepén, a hagyományos királynői beszéddel új törvényhozási időszakot kezd.

A Downing Street szerda esti bejelentése szerint Boris Johnson miniszterelnök azt kezdeményezi az uralkodónál, hogy a parlamenti ülésszak jövő kedden, október 8-án este érjen véget, és október 14-én, hétfőn kezdődjön az új parlamenti évad.

Az új parlamenti ülésszak kezdetén a hagyományoknak megfelelően II. Erzsébet királynő ismerteti felsőházi trónbeszédében kormányának új programját.

Johnson már a múlt hónap elején is kezdeményezte a királynőnél a parlamenti ülésszak lezárását öt hétre, és a törvényhozás szeptember 10-én be is fejezte munkáját.

A brit legfelsőbb bíróság azonban két héttel később törvénysértőnek nyilvánította az ülésszak lezárását, azzal az indokkal, hogy a döntés ésszerű indokok nélkül akadályozta a parlamentet alkotmányos funkcióinak ellátásában.

Az alsóház már másnap újból összeült.

A miniszterelnöki hivatal azonban szerdai közleményében hangsúlyozta, hogy ezúttal „a lehető legrövidebb ideig tart” a szünet.

Kapcsolódó írásaink