Külföld

A román parlament szombatra tűzte ki a bizalmatlansági indítvány szavazását

A kétkamarás román parlament egyesített házbizottsága szombatra tűzte ki a szociáldemokrata (PSD) Dancila-kormány elleni bizalmatlansági indítvány parlamenti vitáját és szavazását.

A döntést az egyesített házbizottságban - egy kisebbségi képviselő támogatásával - többségben lévő szociáldemokraták hozták meg, a jobbközép ellenzék azonban ezt visszaélésnek minősítette. Az ellenzék szerint a PSD valójában már elvesztette parlamenti többségét és legitimitását, így a szokatlan, hétvégi időzítéssel próbája elérni, hogy a voksoláson ne gyűljön össze a kormány megbuktatásához elegendő szavazat.

A PSD azzal érvel, hogy a parlament más esetekben is - például a költségvetési vita alkalmával - ülésezett már hétvégén, a kormánypárt pedig sürgősen be kívánja bizonyítani, hogy a bizalmatlansági indítványnak - szerinte - nincs támogatottsága, és nem több populista színjátéknál. A kedden iktatott bizalmatlansági indítványt 237 törvényhozó írta alá. A kormány leváltásához a törvényhozók többségének támogatására, legalább 233 voksra van szükség.

Az alkotmány szerint a bizalmatlansági indítványt az iktatásától számított öt napon belül fel kell olvasni a kétkamarás román parlament együttes ülésén, majd három nappal később szintén az együttes ülésen rendeznek vitát és szavazást a kormány sorsáról. A házbizottság szerdára összehívta a képviselőház és a szenátus együttes ülését, hogy felolvassák az indítványt, annak vitáját és szavazását pedig szombatra tűzte ki.

A Románia újjáépítéséhez sürgősen meneszteni kell a Dancila-kormányt című bizalmatlansági indítványban az ellenzék azt veti a Dancila-kormány szemére, hogy "felélte" a költségvetési forrásokat ahelyett, hogy beruházásokra, az infrastruktúra fejlesztésére használta volna fel a gazdasági növekedés időszakát, és populista intézkedései kedvéért még adósságba is verte az országot, amit a jövő nemzedékeknek kell visszafizetniük.

A bizalmatlansági indítvány a PSD-kormányt teszi felelőssé a megromlott közbiztonságért, azért a törvényért, amely - a börtönökben uralkodó áldatlan állapotokra hivatkozva - csaknem húszezer köztörvényes elítélt idő előtti szabadulását tette lehetővé.

Klaus Iohannis felszólította Dancila miniszterelnököt: ne javasoljon Románia nevében újabb európai biztosjelöltet, anélkül, hogy konzultálna vele, és megszerezné jelöltje számára a parlament jóváhagyását. A jobboldali elnök szerdán kiadott közleményében arra reagált, hogy a szociáldemokrata kormányfő nem jelent meg aznap az elnöki hivatalban, elutasítva azt, hogy az államfővel egyeztessen egy újabb román biztosjelöltről, miután első jelöltjét, Rovana Plumb szociáldemokrata EP-képviselőt összeférhetetlenségre hivatkozva leszavazta az Európai Parlament jogi bizottsága.
Iohannis szerint azzal, hogy megtagadta az egyeztetést egy Románia nemzetközi megítélését érintő ügyben, Dancila súlyosan megsértette az alkotmányt, aláásta Románia hitelét, újabb bizonyítékát adva politikai dilettantizmusának és a felelőtlenségének.

Romániában azt követően alakult ki politikai válság, hogy a bukaresti kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) koalíciós partnere, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) augusztus végén kilépett a kormányból. A parlamenti mandátumok 45 százalékával rendelkező PSD kisebbségi kormányzásra készült, és az ALDE pártütőivel próbálta feltölteni a kormányt, politikai ellenfelük, a jobboldali Klaus Iohannis államfő azonban Dancila valamennyi miniszterjelöltjének kinevezését megtagadta.

Kapcsolódó írásaink