Külföld

Az FPÖ felfüggesztette Heinz-Christian Strache párttagságát

Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) felfüggesztette kedd este Heinz-Christian Strache korábbi FPÖ-elnök párttagságát - jelentette be Norbert Hofer jelenlegi szabadságpárti elnök.

Az FPÖ felfüggesztette Heinz-Christian Strache párttagságát
Strachénak le kellett mondania
Fotó: AFP/APA/Helmut Fohringer

A párt elnökségének csaknem hétórás ülését követően Hofer  közölte, hogy amennyiben a Strache elleni, az általa elkövetett pénzügyi visszaélésekre vonatkozó vádak bizonyságot nyernek, a későbbiekben az FPÖ-ből történő kizárása is lehetséges.

Hofer az ülést követő rövid állásfoglalásában kijelentette, hogy a felfüggesztéssel Strache kívánságát teljesítik, aki azt mondta, hogy - mint fogalmazott - „pihentetni” szeretné tagságát. A pártszabályzat nem ismeri ezt a fogalmát, s ezért döntöttek a felfüggesztés mellett. A foganatosított intézkedés pontosan annak felel meg, amiről Strache saját korábbi közleményében írt - tette hozzá.

Strache a nap folyamán maga jelentette be, hogy befejezi politikai karrierjét, és „pihenteti” párttagságát, és egyebek mellett a családja védelme érdekében nem vállal többé politikai hivatalt. Lépését továbbá azzal indokolta, hogy így kívánja elhárítani a pártot fenyegető további károkat és az esetleges belső szakadásokat.

Az 50 éves politikust a vasárnapi előrehozott parlamenti választás eredménye kapcsán súlyos bírálatok érték, pártjában többen megvádolták azzal, hogy felelősség terheli az FPÖ választási kudarcáért, mert a májusi Ibiza-botrány és a voksolás előtti napokban kitudódott pénzügyi affér súlyos károkat okozott a pártnak.

Az Osztrák Szabadságpárt harmadik helyen végzett a voksoláson 16,2 százalékkal. A párt jelentősen, csaknem 10 százalékponttal gyengült a 2017-es választásokhoz képest. A pártvezetés vasárnap és hétfőn is olyan nyilatkozatokat tett közzé, miszerint az FPÖ ellenzékbe vonul.

Strache - 14 éves elnökség után - májusban volt kénytelen lemondani az FPÖ elnöki tisztségéről, miután nyilvánosságra került az Ibiza-videó néven ismertté vált titokban, megrendezett körülmények között készített felvétel, amelyen Strache és Johann Gudenus, a párt akkori frakcióvezetője egy - magát egy orosz oligarcha unokahúgának kiadó - nővel tárgyalt. Strache a nőnek párt- és médiatámogatásért cserébe zsíros állami megbízásokat ígért. A botrány nyomán felbomlott az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az FPÖ kormánykoalíciója, és előrehozott választást tartottak, amelyen a néppárt magabiztos győzelmet aratott.

Az osztrák ügyészség azonban más ügyben nyomoz Strache ellen. Néhány nappal a voksolás előtt  pattant ki egy másik botrány is. Strache a bécsi FPÖ vezetőjeként saját kiadási folyószámlával rendelkezett; a politikus a kiadásaira a párttól havonta tízezer euró támogatást kapott. 2014 és 2018 között a gyanú szerint magánjellegű kiadásokat is elszámolt. Strache tagadja az ellene felhozott vádakat.