Külföld

Közép-Európa is megérezheti a rendezetlen Brexitet

Londoni pénzügyi elemzők szerint az euróövezetben és emiatt a közép-európai EU-térségben is viszonylag mérsékelt, de mérhető gazdasági veszteségeket okozna a brit EU-tagság megállapodás nélküli megszűnése.

Közép-Európa is megérezheti a rendezetlen Brexitet
Mérhető gazdasági veszteségeket okozna a brit EU-tagság megállapodás nélküli megszűnése
Fotó: Pixabay

 A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlege által összeállított, hétfőn bemutatott 58 oldalas átfogó modellszámítási tanulmány szerint a rendezetlen Brexit a valutaunió hazai össztermékét (GDP) a realizált hozzáadottérték-tartalomra gyakorolt negatív hatás révén 0,42 százalékkal, a közép- és kelet-európai EU-gazdaságok GDP-értékét átlagosan 0,47 százalékkal csökkentheti a következő egy évben ahhoz a szinthez képest, amelyet e két régió Brexit nélkül ebben az időtávlatban elérhetne.

A ház szerint a megállapodásos brit kilépés sem járna gazdasági veszteségek nélkül.

A Morgan Stanley e forgatókönyve azzal számol, hogy rendezett Brexit esetén az euróövezet GDP-értéke 0,2 százalékkal, a közép- és kelet-európai EU-gazdaságok hazai összterméke átlagosan 0,22 százalékkal lenne alacsonyabb egy év múlva, mint Brexit nélkül.

A cég számításai szerint - amelyek az összes átgyűrűző hatást figyelembe veszik - a megállapodás nélküli Brexitre az EU-gazdaságok közül Írország lenne a legérzékenyebb, 1,43 százalékos, éves távlatra kivetített potenciális GDP-veszteséggel.

A Morgan Stanley Hollandiában, 0,66 százalékos, Csehországban 0,61 százalékos, Lengyelországban és Németországban egyaránt 0,50 százalékos, Magyarországon ennél néhány tized százalékponttal kisebb GDP-veszteséggel számol rendezetlen brit kilépés esetére egy év alatt.

A ház londoni elemzői szerint nem meglepő, hogy több közép- és kelet-európai EU-gazdaságot Németországhoz hasonló gazdasági veszteségek érnék, tekintettel arra, hogy ezek nagyon nyitott gazdaságok, és jelentős mértékben integrálódtak az európai feldolgozóipari beszállítói láncolatokba.

Magyarország, Lengyelország és Csehország esetében a megállapodás nélküli Brexitből eredő áthúzódó hatások fő transzmissziós csatornája e nemzetközi beszállítói hálózatrendszer - hangsúlyozzák hétfői tanulmányukban a Morgan Stanley szakértői.

Más nagy londoni házak is felhívták már a figyelmet arra, hogy a közép- és kelet-európai EU-gazdaságok megéreznék a rendezetlen brit kilépés átgyűrűző hatásait.

Az egyik legnagyobb londoni központú globális pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics erről összeállított legutóbbi tanulmányában közölte: számításai szerint Magyarország, Szlovákia és Csehország hazai összterméke megállapodás nélküli Brexit esetén a 2019-2020-as időszakban átlagosan 0,3-0,5 százalékponttal lassabban növekedne annál az ütemnél, amelyet ezek a gazdaságok rendezett brit kilépés esetén ugyanebben az időtávlatban elérhetnének.

A ház szerint a szabályozatlan Brexit negatív növekedési hatásainak egyik átszűrődési csatornája a kereskedelem lenne, a brit piacra irányuló közvetlen export ugyanis az országcsoport éves GDP-értékének átlagosan 4 százalékával egyenlő.

A Capital Economics is hangsúlyozta emellett a jelentős közvetett kereskedelmi hatások kockázatát, szintén azzal az érvvel, hogy Magyarország, Csehország és Szlovákia feldolgozószektorai mélyen integrálódtak az euróövezeti beszállítói láncolatokba.

Brit pénzügyminiszter: A brit kormány garantálja a kieső EU-támogatásokat

A brit pénzügyminiszter szerint a kormány garantálja azoknak az EU-támogatásoknak a folyósítását, amelyektől az egyes üzleti szervezetek, illetve az Egyesült Királyságot alkotó nemzetek önkormányzatai a brit EU-tagság rendezetlen, megállapodás nélküli megszűnése esetén elesnének.

Sajid Javid a kormányzó brit Konzervatív Párt Manchesterben zajló éves kongresszusának hétfői munkanapján felszólalva kijelentette: a kormány által tett előkészületek révén az ország „készen áll” akár a megállapodás nélküli Brexitre is.

Javid - a Brexit jelenleg érvényes október 31-i határnapjára utalva - úgy fogalmazott: nem az a kérdés, hogy az Egyesült Királyág kilép-e az Európai Unióból, hanem „napok kérdése” a kilépés, megállapodással vagy anélkül.

A pénzügyminiszter még felszólalása előtt, a BBC rádiónak nyilatkozva azt mondta, hogy a kormány „jelentős gazdaságpolitikai válaszlépéseken” dolgozik az esetleges megállapodás nélküli Brexit gazdasági hatásainak enyhítésére.

Javid ezeket nem részletezte, de kongresszusi beszédében annyit elmondott: megállapodott az üzleti szervezetekkel és az Egyesült Királyság nemzeteinek önkormányzataival arról, hogy London megállapodás nélküli Brexit esetére teljes egészében garantálja azokat az összesen 4,3 milliárd fontnak (1622 milliárd forintnak) megfelelő célzott EU-támogatásokat, amelyeknek folyósításával e szervezetek a következő egy évre számoltak.

Hozzátette: tudja, hogy a megállapodás nélküli Brexit kihívást jelentene számos üzleti szervezetnek és háztartásnak, de a felkészülés a megállapodásos, rendezett Brexitet valószínűbbé, a megállapodás nélküli kilépést kezelhetőbbé teszi.

Sajid Javid szerint ma már az összes brit minisztériumnak megvannak a forrásai arra, hogy felkészüljön a megállapodás nélküli Brexitre.

A vezető brit üzleti szerveződések azonban nem ennyire derűlátók.

A Brit Iparszövetség vezérigazgatója, Carolyn Fairbairn nemrégiben közzétett felhívásában közölte: a megállapodás nélküli kilépés az EU-ból már rövid távon súlyos fennakadásokat, hosszú távon ugyancsak súlyos versenyképességi károkat okozna a brit üzleti szektorban.

Hozzátette: a CBI becslése szerint azok a vámterhek, amelyek az EU-val folytatott kereskedelemben egyik napról a másikra megjelennének rendezetlen kilépés esetén, 20 milliárd font (csaknem 7600 milliárd forint) többletköltséggel terhelnék meg a brit vállalati szektort.

Az iparszövetség vezetője szerint 150 ezer brit vállalatnak semmiféle infrastruktúrája nincs a hirtelen megjelenő vámterhek kezelésére.

Carolyn Fairbairn a The Sunday Times című konzervatív vasárnapi brit lapnak nyilatkozva nemrégiben kijelentette: a megállapodás nélküli kilépés az EU-ból gazdasági válságot okozna Nagy-Britanniában. Hozzátette: a CBI tagvállalatainak 80 százaléka máris halasztja, sőt törli nagy-britanniai beruházásait a Brexit-folyamat bizonytalanságai miatt.

Kapcsolódó írásaink