Külföld

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a volt francia igazságügyi minisztert

Egy hónap felfüggesztett szabadságvesztésre és 5 ezer eurós pénzbüntetésre ítélték hétfőn Jean-Jacques Urvoas volt francia igazságügyi minisztert, mert információkat szolgáltatott ki egy ellenzéki képviselőnek az ellene folyó eljárásról.

Francois Hollande volt szocialista államfő egykori kormányának tagja a nyolcadik francia politikus, akinek a miniszteri rangú politikusok ügyeivel foglalkozó 1999-ben létrehozott francia köztársasági bíróság (CJR) elé kellett állnia.

A nyomozás során Jean-Jacques Urvoas - aki 2016 januártól 2017 májusig vezette az igazságügyi tárcát - elismerte az információátadás tényét, de azt vitatta, hogy a Thierry Solere jobboldali képviselőnek átadott dokumentumok titkosak lettek volna. A tárcavezető 2017 májusban értesítette az ellenzéki képviselőt a Télégram applikáción keresztül arról, hogy a minisztériumban dosszié készült az ellene indult vizsgálatról, majd egy e-mailben el is küldte neki a dossziét.

Thierry Solere ellen 2016 szeptemberében indított nyomozást a korrupcióellenes hivatal adócsalás, pénzmosás, korrupció, befolyással üzérkedés és visszaélés gyanújával. A képviselőnél 2017 decemberben tartott házkutatás során lefoglalt mobiltelefonban a nyomozók megtalálták a volt igazságügyi minisztertől 2017 májusban érkezett üzenetet. A hivatal ezután titoksértés gyanújával feljelentést tett a volt tárcavezető ellen, akit 2018 júniusban vádolt meg az ügyészség.

A volt miniszternek - aki a 2017-es választásokat követően visszavonult a politikától, jelenleg egyetemen tanít jogot - öt nap áll rendelkezésre a fellebbezésre.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom