Külföld

Elhúzódó koalíciós tárgyalásokra lehet számítani Ausztriában

Elhúzódó koalíciós tárgyalásokra lehet számítani Ausztriában; a folyamat végén a vasárnapi választás egyértelmű győztese, a Osztrák Néppárt vezetője, Sebastian Kurz valószínűleg újra az Osztrák Szabadságpárttal alakít majd kormánykoalíciót - mondta a Nézőpont Intézet elemzője hétfő reggel az M1 aktuális csatornán.

Elhúzódó koalíciós tárgyalásokra lehet számítani Ausztriában
Sebastian Kurz, az Osztrák Néppárt vezetője a választások után
Fotó: AFP/JOE KLAMAR

Mráz Ágoston Sámuel hozzátette: a másik lehetséges koalíciós partner a Zöldek pártja, amelynek támogatottsága az elmúlt másfél évben 4 százalékról 12 százalék fölé nőtt.

Az elemző, a Nézőpont-csoport vezetője elmondta: a néppárt a szavazatok több mint 38 százalékát szerezte meg, a második helyezett a szociáldemokrata párt lett, amelynek 21,5 százalékos támogatottsága történetének legrosszabb eredménye, a szabadságpárt pedig 17 százalékot ért el.

A szabadságpárt támogatottsága az előzetes felmérésekhez képest 3 százalékkal csökkent, míg a néppárté 3 százalékkal nőtt, vagyis valószínűleg a botrányok nyomán a szabadságpárt szavazóinak 3 százaléka átment a néppárt táborába - mondta az elemző.

Kurz is hosszadalmas koalíciós egyeztetésekre számít

Hosszú ideig tartó koalíciós egyeztetésekre számít Sebastian Kurz volt osztrák kancellár.

„Ezúttal ez nagyobb kihívás lesz majd” - fogalmazott Kurz hétfőn az Ö1 osztrák közrádióban, hozzátéve, hogy minden párttal tárgyalást kezdeményez, és igyekszik feltérképezni, mely politikai erőkkel áll fenn „megfelelő közös halmaz”.

Ebből kiderül majd, mely pártokkal lehetséges az ÖVP-nek koalícióra lépni - mondta.

Kurz szerint a koalíciós egyeztetések kiemelt témája a nemzetközi gazdasági kihívások lesznek.

„A kihívás az, hogy megfelelő  gazdasági növekedést biztosíthassunk a jövőben” - utalt Kurz a német gazdasági lassulás, az Egyesült Királyság uniós kiválásának rendezetlen ügye, valamint az amerikai-uniós kereskedelmi viták kiváltotta félelmekre.

Bár Kurz korábban sokat hivatkozott a szigorú bevándorlási politikájára, az interjúban nem említette kulcsfontosságú kérdésként, vagy a koalíciós egyeztetések feltételeként a migrációt.

Sebastian Kurz konkrétan nem utalt arra, mely párt lehetne a jövőbeni koalíciós partner. Háláját fejezte ki az ÖVP szavazóinak a „hihetetlen bizalomért”, és azt ígérte, a lehető legjobb kormánykoalíciót fogja létrehozni.

Lehetséges koalíciós partner lehet a választások másik nagy nyertese, a Zöldek, amely a legutóbbi, 2017-es választásokon kiesett a parlamentből, most viszont 12,4 százalékot kapott. Werner Kogler pártvezető hétfőn közölte: „aktívan” keresi majd az egyeztetés lehetőségét a néppárttal, hogy felderítse, van-e értelme a két pártnak komoly tárgyalásokba fogni.

Hozzátette azt is, hogy talán első pillantásra nem látszik egyértelműen közös halmaz az ÖVP és a Zöldek között.

Távozik tisztségéből az osztrák szociáldemokraták szövetségi pártigazgatója

A számukra csúfos kudarccal végződő választást követően távozik tisztségéből Thomas Drozda, az osztrák szociáldemokraták szövetségi pártigazgatója. A politikus távozási szándékát hétfőn jelentette be újságíróknak. "Egy olyan választási eredménynek, mint a tegnapi, kell, hogy következményei legyenek" - hangsúlyozta Drozda. Mint mondta, lépésével megújulási folyamatot kíván beindítani pártjában.

Drozda emellett kijelentette, senki sem gyakorolt rá nyomást. Hozzátette: hétfő reggel tájékoztatta Pamela Rendi-Wagner pártelnököt, aki sajnálattal fogadta döntését. Drozda ugyanakkor elmondta, hogy a választáson szerzett parlamenti mandátumát megtartja, csakúgy mint kulturális és sajtószóvivői tisztségét.

Kapcsolódó írásaink