Külföld

Óriásit nyert Sebastian Kurz Ausztriában

Történelmi mélyponton a szociáldemokraták, a várakozások alatt teljesített a Szabadságpárt

Történelmi sikert aratott az Osztrák Néppárt az előre hozott parlamenti választásokon vasárnap, és a Zöldek is minden eddiginél jobb eredményt értek el. A szociáldemokraták elégedetlenek a második hellyel, és a rekord­alacsony százalékkal a legnagyobb veszteséget elszenvedő bevándorlásellenes Szabadságpárt pedig ellenzéki szerepre készül.

Óriásit nyert Sebastian Kurz Ausztriában
Nem is álmodott ilyen eredményről a volt kancellár
Fotó: AFP/Vladimir Simicek

Várakozáson felül teljesítve, a szavazatok 37,1 százalékával megnyerte az előre hozott parlamenti választásokat Ausztriában a Sebastian Kurz volt kancellár vezette Osztrák Néppárt (ÖVP). Bár a felmérésekben még szoros verseny folyt a második helyért, ez a meccs egyértelműen eldőlt, ugyanis a szociál­demokrata SPÖ 21,7 százalékot szerzett (ez egyébként az eddigi legalacsonyabb eredményük), míg az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) 16,1-ot. Kurz számára ez mintegy ötszázalékos erősödést jelent, az SPÖ négy, az FPÖ pedig kilenc százalékot vesztett. Magukhoz tértek a Zöldek, az előző választáson összeomlott párt ezúttal 14 százalékot szerzett, visszakerült a parlamentbe, ráadásul talán eddigi legjobb eredményével. A liberális NEOS 7,8 százalékot szerzett, ez két százalékos erősödést jelent. A Zöldekből korábban kivált Most (Jetzt) két százalékos eredményével nem jutott be újra.

A választásokat azért kellett kiírni, mert a májusi európai parlamenti választás előtt Heinz-Christian Strache szabadságpárti alkancellárra nézve kompromittáló felvételek jelentek meg, ezért lemondott. Kurz, az akkori kancellár arról próbálta meggyőzni az FPÖ-t, mondassák le Herbert Kicklt, a szigorú migrációs politikájáról ismert belügyminisztert, ám a párt ebbe nem ment bele, inkább minden tárcavezetőjét visszahívta. Kurz később elvesztette a bizalmi szavazást a parlamentben, az államfő pedig előre hozott választásokat írt ki, valamint felállított egy ügyvivő kormányt Brigitte Bierlein, az alkotmánybíróság elnöke vezetésével.

Az osztrák sajtó helyszíni jelentései szerint nem meglepő módon a néppárti és a zöld eredményvárón volt a legjobb a hangulat. Karl Nehammer, az ÖVP főtitkára a röviddel az urnazárás után megjelent exit pollok ismere­tében pártja történelmi napjáról beszélt. Emlékeztetett, hogy az ÖVP rekordkülönbséggel előzte meg a szociáldemokratákat. A legnagyobb különbség eddig 5,79 százalék volt, 2002-ben, amikor az ÖVP 1966 óta először nyerte meg a választást.

Sebastian Kurz az ORF esti választási műsorában azt mondta, nem is álmodott ilyen jó eredményről. Lehetséges koalíciós partnereiről egyelőre nem nyilatkozott. Kurz nagy felelősségnek nevezte az eredményt, és úgy fogalmazott: a kampányban éles volt a hangnem, de a parlamenti pártokkal a tisztelet talaján kell egymással tárgyalniuk. Megjegyezte egyébként, hogy szerinte jól dolgozott a tavasszal megbukott jobboldali kormány.

Az első eredményekre Harald Vilimsky főtitkár a Kronen Zeitung szerint úgy reagált: az FPÖ-nek újrakezdésre van szüksége, új arcoknak kell megjelenniük felelősségteljes tisztségekben. Hangsúlyozta, vissza kell szerezni az elvesztett választókat, ez pedig remélhetőleg nem tart ismét tíz évig, mint a 2005-ös pártszakadás után. A főtitkár szerint az eredmény nem arra utal, hogy a választók ismét kormányon szeretnék látni az FPÖ-t. Hasonlóan nyilatkozott Kickl is, aki szerint egy koalícióban erőt kellene mutatniuk az ÖVP-vel szemben, márpedig 16 százalékkal ez nehezen menne. Udo Landbauer, a párt felső-ausztriai vezetője úgy fogalmazott: a választók sárga lapot adtak az FPÖ-nek. Az esti választási műsorban Norbert Hofer pedig a megörökölt válságra utalva úgy fogalmazott: a hátizsák, amit a kampányban cipelnie kellett, napról-napra nehezebbé vált. Még a vitára érkezve riportereknek azt mondta: ellenzéki szerepre készülnek.

A Hajek intézet választás napján készített felmérése szerint az ÖVP különösen jól szerepelt a nők és az idősebbek között: a nők 41 százaléka és az ötven felettiek 44 százaléka szavazott rájuk. Az iskolázottság tekintetében az eddigi trend érvényesült: a magasabban képzettek jellemzően a Zöldekre, az ÖVP-ra és a NEOS-ra szavaztak, az FPÖ pedig továbbra is a munkásosztály pártja.

Kapcsolódó írásaink