Külföld

Az ENSZ vizsgálatot indított a venezuelai jogsértések ügyében

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa pénteken úgy döntött, hogy független nemzetközi vizsgálatot indít a venezuelai jogsértések ügyében.

Az ENSZ vizsgálatot indított a venezuelai jogsértések ügyében
„A venezuelai hadsereg elkötelezett maradt a nemzeti alkotmány védelme és a törvényes hatóságok mellett”
Fotó: AFP/FEDERICO PARRA

A genfi testület háromhetes ülésének utolsó napján fogadta el az Argentína, Brazília, Chile, Kolumbia és Peru által előterjesztett határozatot. A vizsgálat megindítását 19-en támogatták, heten ellenezték és 21-en tartózkodtak.

A határozat úgy rendelkezik, hogy a tényfeltáró csoport - amelynek tagjait az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának elnöke nevezi ki - mielőbb megkezdje működését Venezuelában.

A misszió feladata az lesz, hogy kivizsgálja a 2014 óta elkövetett jogsértéseket, amelyek között gyilkosságok, rejtélyes eltűnések, önkényes fogvatartások, kínzások és embertelenségek szerepelnek.

Venezuela ENSZ-nagykövete, Jorge Valero a szavazás előtt figyelmeztette az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának tagjait, hogy országa nem fog együttműködni a misszióval. Valero hangsúlyozta, hogy az ügyben már vizsgálatot indított a Michelle Bachelet vezette emberi jogi főbiztosság, amellyel kidolgoztak egy együttműködési mechanizmust.

Az ENSZ nyomozói azonban külföldről is vizsgálhatják a jogsértéseket, ahogy azt Szíria és Mianmar esetében is teszik. A venezuelai misszió 2020 szeptemberében, a tanács 45. ülésén teszi közzé munkájának eredményeit.

Julian Braithwaite brit ENSZ-nagykövet szerint a határozat arányos és szükséges azoknak a visszaéléseknek a fényében, amelyeket Nicolás Maduro venezuelai elnök rezsimje követett el.

Az Európai Unió nevében nyilatkozva Morten Jespersen dán diplomata megjegyezte: „azonnali választ kell adnunk a súlyos jogsértésekre és a demokratikus intézmények felszámolására”.

Venezuela évek óta súlyos gazdasági és politikai válsággal küzd. A hatalmas olajkészletekkel rendelkező ország gazdasága gyakorlatilag összeomlott. Tavaly súlyos, több száz emberéletet követelő tömegtüntetések kezdődtek, de ennek ellenére a hivatalban lévő elnök, Nicolás Maduro nyerte a választást, amely azonban az EU szerint nem volt sem szabad, sem tiszta. A belpolitikai válság tovább mélyült azóta, hogy az ellenzéki többségű parlamentet vezető Juan Guaidó az ország ideiglenes elnökévé kiáltotta ki magát.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom