Külföld

Az EB levelet vár az EP-től a biztosjelöltek meghallgatásának részleteiről

Az Európai Bizottság levelet vár az Európai Parlamenttől (EP) a biztosjelöltek meghallgatásának részleteiről - közölte Mina Andreeva, a bizottság szóvivője a testület szokásos déli sajtótájékoztatóján pénteken.

Az EB levelet vár az EP-től a biztosjelöltek meghallgatásának részleteiről
Fotó: NurPhoto/Artur Widak

A szóvivő szerint az Európai Bizottság az EP jogi bizottsága csütörtöki ülésén született döntésének magyarázatát és az azzal összefüggő javaslatait tartalmazó levelet vár az Európai Parlamenttől a meghallgatások menetrendje szerinti következő lépések megtétele előtt.

Az Európai Parlament jogi bizottsága csütörtökön hallgatta meg Trócsányi László magyar és Rovana Plumb román biztosjelöltet. A szakbizottság mindkét jelölt esetében összeférhetetlenséget állapított meg.

A szóvivő újságírói kérdésre válaszolva elmondta David Sassoli, az Európai Parlament elnöke és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke az EP-szakbizottsági ülést követően megbeszélést folytattak. Von der Leyen mind a magyar, mind a román biztosjelölt esetében az EP jogi bizottsága által megfogalmazott érveket részletező hivatalos levelet vár az EP elnökétől. A biztosjelöltek meghallgatása az EP házszabálya szerint zajlik. Addig a jelöltek uniós parlamenti meghallgatásának folyamata szünetel - közölte.

Információk szerint az Európai Parlament jogi bizottsága hétfőn délelőtt ismételten összeül, hogy megbeszélést folytasson a két biztosjelölttel kapcsolatos álláspontjáról. A megbeszélésen a jelöltek nem lesznek jelen.

Az EP jogi bizottsága csütörtökön összeférhetetlenséget állapított meg Trócsányi László biztosi pozíciója, valamint a Nagy és Trócsányi ügyvédi iroda tevékenysége között.

A szintén leszavazott román biztosjelöltet, Rovana Plumbot Ursula von der Leyen a közlekedési portfólióra javasolta. A megfogalmazott indokok szerint a román jelölt azért nem kapta meg az EP-s szakbizottság támogatását, mert nem számolt el olyan kölcsönökkel, amelyekből ingatlant vásárolt, illetve saját pártját támogatta.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom