Külföld

Vizsgálatot indítanak Trump ellen

Az elnök és ukrán kollégája egyaránt tagad, de a beszélgetés leirata ellenük szólhat

Bejelentette Nancy Pelosi, hogy az amerikai képviselőház megvizsgálja, felelősségre vonja-e Donald Trump amerikai elnököt, amiért nyomást gyakorolhatott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökre a Joe Biden demokrata politikus elleni vizsgálat elindítására.

Vizsgálatot indítanak Trump ellen
Az elnök Twitter-üzenetekkel vette fel a kesztyűt
Fotó: AFP/Saul Loeb

Az amerikai szövetségi képviselőház hivatalosan meg fogja vizsgálni, hogy indítson-e alkotmányos felelősségrevonási eljárást Donald Trump elnök ellen – jelentette be kedd este Nancy Pelosi, a testület demokrata párti elnöke. A házelnök szerint a vizsgálat azt hivatott kideríteni, hogy az amerikai elnök egy júliusi telefonbeszélgetésben valóban nyomást gyakorolt-e Volodimir Zelenszkij ukrán elnökre Joe Biden és fia jövedelmező ukrajnai ügyleteinek feltárása érdekében. Joe Biden jelenleg a Demokrata Párt talán legesélyesebb elnökjelölt-aspiránsa.

Donald Trump amerikai elnök haragos Twitter-bejegyzésekkel reagált az ellene indítandó eljárás bejelentésére. „Teljességgel a demokraták boszorkányüldözéses átverése” – írta az egyik bejegyzésben. Kedd este a Fehér Ház közleményben hangsúlyozta, hogy az elnök elleni támadásaikkal a demokrata politikusok nemcsak patetikusak és pártpolitikai akciókat követnek el, hanem elmulasztják alkotmányos kötelességüket is.

Az elnök kedd este utasította Mick Mulvaney-t, a Fehér Ház ügyvezető kabinetfőnökét az eredeti és teljes beszélgetés nyilvánosságra hozatalára. Hozzáfűzte: „Nem volt nyomásgyakorlás, és nem volt »valamit valamiért«, mint Joe Biden és fia esetében.” Tegnap Volodimir Zelenszkij ukrán államfő is kijelentette, nem gyakorolt rá nyomást az amerikai elnök.

A beszélgetés szerdán nyilvánosságra hozott leiratából ugyanakkor kiderül, hogy Trump többször is arra biztatta az ukrán államfőt júliusi telefonbeszélgetésük során, hogy Ukrajnában indítsanak vizsgálatot riválisa, Joe Biden terhére az egykori alelnök fiának ukrajnai ügyletei miatt. Trump azt állította, hogy a volt alelnök megpróbált beavatkozni egy ukrán ügyészi vizsgálatba, amely a fia, Hunter ellen folyt. „Sok mindent beszélnek Biden fiáról, arról, hogy Biden leállíttatta a vizsgálatot, és sok ember szeretne tudomást szerezni erről, szóval nagyszerű lenne, ha az igazságügyi miniszterrel tudna valamit tenni az ügyben” – mondta az elnök a leirat szerint Zelenszkijnek.

A felelősségrevonási eljárásban közreműködő négy képviselőházi bizottság elnöke szerint egyértelmű, terhelő jellegű és megdöbbentő esete a hivatali visszaélésnek a felvétel, Kerri Kupec, az igazságügyi minisztérium szóvivője szerint viszont semmi törvénytelen nincs a felvételben elhangzottakban.

Kapcsolódó írásaink