Külföld

Újabb provokációra készülnek román nacionalisták Úzvölgyében

Rendezvényt hirdetett meg a Calea Neamului nevű szélsőséges egyesület az úzvölgyi hősi temetőben október 25-re, miután egy férfi állítólag megtalálta a 150-ik román háborús hőst. Az esemény időpontja jelképes, ugyanis szerintük „a Győzedelmes Román Hadsereg” akkor szabadította fel az „utolsó talpalatnyi román földet is a horthysta uralom alól”.

Újabb provokációra készülnek román nacionalisták Úzvölgyében
Román résztvevők, miután áttörték a csendőrsorfalat az úzvölgyi katonatemető bejáratánál, ahol ortodox szertartás keretében felszentelték törvénysértően létesített román emlékművet és parcellát
Fotó: MTI/Veres Nándor

A szervezet Facebook-eseményének leírása szerint 150 fáklyával vonulnak be a sírkertbe október 25-én. Legutóbb június 6-án még 149 román katona nevét olvasták fel a legionárius elemekkel kevert ortodox vallási szertartás keretében, melynek során felavatták az illegálisan létrehozott román parcellát. Azonban a napokban állítólag előkerültek a százötvenedik, I. világháborús román katona maradványai, amire a sírkerttől nagyjából egy kilométernyire talált rá egy dofteanai férfi, Vasile Boboc, akinek a fémkeresés a hobbija - írja a maszol.ro.

Objektum doboz

Kérdéses, hogy a férfi története mennyire hiteles, ugyanis a a közösségi oldalán fellehető információk szerint a múltban már számos első és második világháborús ereklyét talált, ezért kétségek merülnek fel a tekintetben, hogy a „felfedezés” valóban ott és akkor történt, amikor és ahol állítja - írja a portál, majd hozzáteszi, hogy a férfi által készített képen látható sisak és a fegyverek meglepően tiszták ahhoz képest, hogy a föld alól kerültek elő.

Újra az úzvölgyi temetőbe készülnek a román nacionalisták
Boboc részt vett a június 6-ai úzvölgyi provokációban is
Fotó: Facebook

A kételyeket tovább erősíti, hogy a helyszínen készült felvételek szerint Boboc részt vett a június 6-ai úzvölgyi provokációban, a közösségi oldalán pedig lelkesen kiállt a román parcella létjogosultságát igazoló verzió mellett.

Újra az úzvölgyi temetőbe készülnek a román nacionalisták
Laurenţiu Amăriuţei „meglovagol” egy úzvölgyi temetőben elhelyezett keresztet
Fotó: Facebook

A portál úgy tudja, hogy a férfi együtt dolgozik azzal a Laurenţiu Amăriuţei-jal, aki június 6-án zászlót lengetve „meglovagolta” az úzvölgyi temetőben elhelyezett keresztet. A két munkatárs jó kapcsolatban áll egymással, állítólag együtt fémkeresőztek akkor is, amikor rátaláltak a „150. román hősre”.

Ezt a verziót nem mellesleg az illetékes román hivatal sem tartja legitimnek, ugyanis - mint írtuk - a Hősök Emléke Országos Hivatal (ONCE) június 12-én közzétett összegzés alapján a temetőben nyolc ismert és három ismeretlen román katona nyugszik, ám az ehhez csatolt dokumentumokban csak hét román katona neve szerepel. A maszol.ro úgy tudja, utólag Magyarosi Sándor hadtörténész mutatta ki tanulmányában, hogy a román okmányokban név szerint említett és románnak tekintett hét hősi halott közül három nem a román hadseregben harcolt.

Mint ismert, idén tavasszal figyeltek fel a román nacionalisták a Hargita megyei Csíkszentmárton községhez tartozó településre, miután három magyar aktivista letakarta fekete nejlonnal a szomszédos Dormánfalva önkormányzata által illegálisan felállított emlékművet és kereszteket. Mint írtuk, június 6-án több száz fős tömeg - főként bukaresti futballhuligánok - rohamozta meg a magyarok által élőlánccal védett temetőt és felavatta a román parcellát, majd szeptember elején ismét a Calea Neamului egyesület által szerveztek megemlékezést az úzvölgyi temetőben.

Kapcsolódó írásaink