Külföld

Trump történelmi méretű tragédiának minősítette a venezuelai helyzetet

Történelmi méretű tragédiának minősítette a venezuelai helyzetet szerdán New Yorkban Donald Trump, aki hangsúlyozta, hogy a venezuelaiak a végén mégis „szabadok lesznek”.

Trump történelmi méretű tragédiának minősítette a venezuelai helyzetet
Donald Trump
Fotó: MH

Az amerikai elnök az ENSZ székhelyén mintegy húsz latin-amerikai ország vezetőjével, köztük az argentin, a kolumbiai, a chilei és az ecuadori elnökkel találkozott, ott érintette ezt a kérdést. Megállapította, hogy a venezuelai helyzet „történelmi méretű tragédia”.

„De mi továbbra is nap mint nap támogatjuk fogjuk a venezuelai népet mindaddig, amíg fel nem szabadul ez alól a rettenetes elnyomás alól” - mondta, hozzátéve, hogy az ország lakói végül „szabadok lesznek”. Jelezte: az amerikai kormány mindent megtesz, hogy elszigetelje Nicolás Maduro elnököt és „cinkosait”.

Trump egyébként szerdán rendeletet írt alá, amelyben megtiltja a Maduro környezetéhez tartozó magas rangú venezuelai tisztségviselők és családtagjaik számára, hogy az Egyesült Államok területére lépjenek.

Eközben Maduro Moszkvában tartózkodik hivatalos látogatáson, és Vlagyimir Putyinnal is tárgyalt. Az orosz elnök biztosította vendégét, hogy Oroszország támogatja Venezuela összes legitim hatalmi szervét, valamint síkraszáll az államfő és az ellenzék közötti párbeszéd mellett.

Maduro hétfőn jelentette be moszkvai látogatását, röviddel azt követően, hogy az Amerikai Államok Szervezete határozatban minősítette „illegitim rezsimnek” a rendszerét. Január végén Juan Guaidó, a parlament elnöke ügyvezető államfővé nyilvánította magát, amit az Egyesült Államok, az amerikai kontinens legtöbb állama és az Európai Unió is elismert.
 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom