Külföld

Szijjártó: Könnyebb a párbeszéd az új ukrán vezetéssel

Könnyebb a párbeszéd az új ukrán vezetéssel, mint az az előzővel - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter New Yorkban csütörtökön, miután megbeszélést folytatott Vadim Prisztajkóval, az ukrán diplomácia új vezetőjével.

Szijjártó: Könnyebb a párbeszéd az új ukrán vezetéssel
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j2) és Vadim Prisztajko ukrán külügyminiszter (b2) kezet fog az ENSZ-közgyűlés ülésszaka alkalmából, New York-ban
Fotó: MTI/KKM/Burger Zsolt

Ez volt a két miniszter első találkozója. Mindkét fél a jószomszédi kapcsolatokban érdekelt, abban, hogy a két ország kapcsolata visszatérjen oda, ahol néhány esztendővel ezelőtt volt - értékelte a találkozót Szijjártó Péter. Elmondta: Prisztajko nyitottságot mutatott, jelezte, hogy a kétoldalú viszonyban bármilyen kérdést fel lehet vetni, és egyértelműen kifejezte, hogy rugalmasak a kérdések megtárgyalásában.

A magyar miniszter úgy értékelte, hogy megbeszélésük alapvetően pozitív és építő jellegű légkörben zajlott. „Közelebb vitt minket ahhoz, hogy egy nem túl távoli jövőben új kezdetről beszélhessünk Ukrajna és Magyarország kapcsolatában” - fogalmazott. Bizakodását fejezte ki, hogy ha mindkét oldalról konstruktívan állnak a párbeszédhez, olyan eredményt tudnak elérni, amely a Kárpátalján élő magyarok számára is elégedettségre ad okot.

Hozzátette: „A többi szomszédos országhoz fűződő kapcsolatokból származó tapasztalatunk alapján azt tudom mondani, hogy a határon túl élő magyar nemzeti közösségnek annál jobb, minél jobb az anyaország és azon ország kapcsolata, ahol a magyarok élnek”. A magyar fél ezért is azon lesz, hogy a két ország kapcsolatrendszere javuljon - szögezte le.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom