Külföld

Európa nem fog segíteni Iránnak az amerikai szankciók kivédésében

Nem valószínű, hogy az európai országok segítenek Iránnak kivédeni az amerikai szankciókat, és Teherán jobban teszi, ha nem reménykedik az európaiakban - hangsúlyozta Ali Hamenei iráni legfelsőbb vezető a hivatalos honlapján csütörtökön közölt nyilatkozatban.

Európa nem fog segíteni Iránnak az amerikai szankciók kivédésében
Ali Hamenei iráni legfelsőbb vezető
Fotó: AFP / HO

Nagy-Britannia, Franciaország és Németország - Oroszországgal, Kínával és az Egyesült Államokkal együtt - aláírta az iszlám köztársasággal 2015-ben kötött atomalkut, amelyet Donald Trump amerikai elnök tavaly májusban felmondott. Az európai országok megígérték, hogy megpróbálják ellensúlyozni a Washington által újra életbe léptetett büntető intézkedéseket, de ennek egyelőre semmi látszatja. Irán többször figyelmeztetett: fokozatosan újraindítja a nukleáris megállapodásban korlátok közé szorított kapacitásait, ha az európai országok nem tesznek többet azért, hogy megvédjék az iráni gazdaságot az amerikai szankciók hatásaitól.

Ígéreteik ellenére az európaiak gyakorlatilag betartották a büntetőintézkedéseket, nem tettek semmit az iszlám köztársaságért, és valószínűleg a jövőben sem fognak - mutatott rá Hamenei. Jobban tesszük, ha nem reménykedünk az európaiakban - jegyezte meg. Az európaiak közvetítőkként lépnek fel és sok mindent mondanak, de belülről mind üresek - fűzte még hozzá.

Nem bízhatunk olyan országokban, amelyek ellenségesen viszonyulnak Irán iszlám kormányzati rendszeréhez, így az Egyesült Államokban és néhány európai országban sem, amelyek nyíltan ellenségesek az iráni néppel - vélekedett a legfelsőbb vezető.

A tárgyalás útja nyitva áll mindenki előtt, kivéve Amerikát és a cionista rezsimet, azaz Izraelt - fűzte hozzá.

Kapcsolódó írásaink