Külföld

Bocsánatkérésre szólítja fel az ellenzék Boris Johnsont

Bocsánatkérésre szólította fel csütörtökön az ellenzék Boris Johnson konzervatív párti brit miniszterelnököt azokért a kifejezésekért, amelyeket a brit EU-tagság megszűnéséről (Brexit) szóló előző esti alsóházi vitában az ellenzéki pártokra, köztük a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt egyik meggyilkolt néhai képviselőjére használt.

Bocsánatkérésre szólítja fel az ellenzék Boris Johnsont
Boris Johnson brit miniszterelnök
Fotó: AFP/POOL/Alastair Grant

Az alsóház szerdán tartotta első vitanapját azután, hogy a legfelsőbb bíróság a héten törvénysértőnek és semmisnek minősítette a parlamenti ülésszak két héttel ezelőtti lezárásáról hozott kormányzati döntést. Több ellenzéki képviselő már a rendkívül indulatos hangvételű vita közben arra figyelmeztette Johnsont, hogy megfogalmazásai a parlament falain kívül is gyűlöletet szítanak, elsősorban a megállapodás nélküli Brexit ellen fellépő képviselők ellen, akik közül többen már halálos fenyegetéseket kaptak.

Az egyik Munkáspárti képviselő ezzel összefüggésben felidézte Jo Cox néhai munkáspárti képviselőnő meggyilkolását. A kétgyermekes, 41 éves képviselőnőt 2016. június 16-án, egy héttel a brit EU-tagságról tartott - a kilépést pártolók szűk, 51,89 százalékos győzelmével végződött - népszavazás előtt ölte meg három lövéssel és többtucatnyi késszúrással egy magányos gyilkos, Thomas Mair, akit még abban az évben tényleges életfogytiglani börtönre ítéltek.

Az ítélet indoklása szerint Mair politikai gyilkosságot követett el, és cselekedetét rasszista, újnáci, fehér felsőbbrendűséget hirdető erőszakos eszmék is motiválták. Jo Cox az EU-tagságot pártoló munkáspárti kampánycsoport egyik legaktívabb tagja volt a népszavazás előtt.

Boris Johnson reagálásában „humbugnak” nevezte azt a felvetést, hogy az agresszív politikai közbeszéd gyűlöletet kelt a politikusokkal szemben is. Hozzátette: Jo Cox emlékét a képviselők azzal ápolhatják a legmegfelelőbb módon, ha végrehajtják a Brexitről hozott népszavazási döntést.

A kormányfő - korábban is többször használt kifejezését megismételve - „kapitulációs törvénynek” nevezte azt az ellenzéki kezdeményezésre e hónap elején elfogadott jogszabályt, amely tiltja a megállapodás nélküli Brexitet és előírja, hogy Brexit-megállapodás híján Johnsonnak kérnie kell az EU-tól az október 31-én esedékes kilépés elhalasztását.

A csütörtöki ülésnapon az ellenzéki képviselők egymás után szólították fel Boris Johnsont, hogy kérjen bocsánatot előző napi kijelentéseiért, a miniszterelnök azonban erre nem volt hajlandó.

Csütörtökön Boris Johnson húga, Rachel Johnson publicista és közéleti személyiség - a Brexit vehemens ellenzője - a Sky News brit hírtelevízió műsorában „ízléstelennek” nevezte bátyja kijelentéseit. Kijelentette: a bátyja által használt hangvétel jelentős részben a brit bulvársajtóból ered, mivel ezekben a lapokban lehet „a szabotőrök összezúzására” buzdító, a bírói kar tagjait és a Brexitet ellenző képviselőket „a nép ellenségeinek” nevező szalagcímeket olvasni, ezek a lapok használnak olyan szavakat, mint „kollaboráns” vagy „árulás”.

A kormányfő húga szerint „különösen ízléstelen” volt Boris Johnson részéről azt mondani, hogy Jo Cox emlékének a Brexit végrehajtásával lehet a legjobban adózni, hiszen a meggyilkolt képviselőnő és családja éppen a Brexit ellen kampányolt.

Jo Cox férje, Brendan Cox csütörtökön a BBC rádiónak nyilatkozva azt mondta, hogy hányingere támadt, amikor Johnson kijelentését hallgatta néhai feleségéről. Csütörtökön a Munkáspárt egyik képviselőnője, Jess Phillips közölte, hogy birminghami választókerületében a rendőrség őrizetbe vett egy férfit, aki azt kiabálta rá, hogy fasiszta, majd ráütött képviselői irodájának ablakára. Hozzátette: londoni parlamenti irodájának vezetékes telefonjait egy időre ki kellett kapcsolni, miután sokan felhívták, és azt ordították a telefonba, hogy „áruló”.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom