Külföld

„A bevándorláspártiak mindent megtesznek, hogy megakadályozzák Trócsányi László biztosi kinevezését”

A bevándorláspártiak mindent megtesznek azért, hogy megakadályozzák Trócsányi László biztosi kinevezését és újabb nyomást gyakoroljanak Magyarországra, ma is ez történt az Európai Parlament jogi bizottságában - írta a Fidesz csütörtök délután kiadott közleményében.

„A bevándorláspártiak mindent megtesznek, hogy megakadályozzák Trócsányi László biztosi kinevezését”
A bevándorláspártiak pontosan tudják, hogy a Trócsányi Lászlónak szánt biztosi pozíció kulcsfontosságú a migráció szempontjából is
Fotó: MH

Ahogy arról korábban mi is írtunk, az Európai Parlament jogi bizottsága (JURI) összeférhetetlenséget állapított meg Trócsányi László biztosi pozíciója, valamint az Nagy és Trócsányi ügyvédi iroda állami megrendelései miatt.

A történtekre reagálva a Fidesz azt írta: a bevándorláspártiak pontosan tudják, hogy a Trócsányi Lászlónak szánt biztosi pozíció kulcsfontosságú a migráció szempontjából is, hiszen EU bővítéséért felelős biztosként sokat tehet azért, hogy a nyugat-balkáni országokat stabilizáljuk, megerősítsük az ottani határvédelmet és megállítsuk a migrációt.

A bevándorláspárti erőknek azonban ez nem érdeke. Lehangoló, hogy a magyar ellenzéki pártok megint Magyarország ellen áskálódnak, és a magyar emberek akaratával szemben ezúttal is a bevándorláspárti erőket szolgálják - fogalmazott közleményében a nagyobbik kormánypárt.

Trócsányi szerint minden tényalapot nélkülöző politikai döntés született, jogi lépéseket tesz

Csütörtökön délután maga az érintett, Trócsányi László is közleményt adott ki, amelyben leszögezte, a nyilvánosságnak helyt nem adó zárt ülésen minden kérdésre transzparens választ adott, összhangban a már korábban benyújtott dokumentumokkal. A biztosjelölt kijelentette, ügyében minden tényalapot nélkülöző döntés született, amellyel szemben meg kívánja tenni a szükséges jogi lépéseket. Trócsányi László egyúttal köszönetet mondott mindazoknak, akik támogatták, hogy a Magyarország számára történelmi jelentőségű portfólióra megfelelőn készülhessen fel

A Kormányzati Tájékoztatási Központ szintén reagált az ügyre. Azt írták, az Európai Parlament bevándorláspárti képviselői nem tűrik el,hogy az új bizottságnak olyan tagja legyen,aki igazságügyi miniszterként szolgált, mikor Magyarország lezárta a határt a bevándorlók előtt. A közleményben hozzátették, a bevándorláspártiak azt szeretnék, ha a határokat megnyitnák a bevándorlók előtt, ahogyan az új baloldali olasz kormány megnyitja a kikötőket előttük.

Szájer: Csütörtöki döntésével az Európai Parlament jogi bizottsága lábbal tiporta az unió jogi szabályait

Szájer József fideszes EP-képviselő Brüsszelben újságíróknak nyilatkozott a témában. A képviselő kijelentette: Trócsányi László meghallgatásával összefüggésben politikai boszorkányüldözés folyik, ugyanis a volt igazságügyi miniszter volt az, aki részleteiben kidolgozta és elfogadta azokat a törvényeket, amelyek megállították a bevándorlást Magyarországon.

Nyilatkozatában Szájer József azt hangsúlyozta, a bevándorlást korlátozó jogi szabályok elfogadása miatt az európai baloldal támadást intézett Trócsányi Lászlóval szemben.

„A döntés elfogadhatatlan, az a jog megerőszakolását jelenti. Csütörtöki döntésével az Európai Parlament jogi bizottsága lábbal tiporta az unió jogi szabályait” - fogalmazott.

A képviselő aláhúzta, tevékenysége során az összeférhetetlenségi szabályokhoz képest „messze etikusabban, és a jogállamiság követelményeinek megfelelően” járt el Trócsányi László. A biztosjelölt által korábban alapított ügyvédi iroda nem kapott állami megbízást miniszteri tevékenységének öt éve alatt, csak a régi megbízások folytatódtak - szögezte le. Kijelentette, a bizottság vitájában egyetlen konkrét érv sem hangzott el, amely valódi összeférhetetlenséget mutatna.

„A legrosszabb kommunista időkre emlékeztető, előzetesen megírt koncepciós eljárásnak vagyunk a részesei. Azok akarnak bennünket jogállamiságból, emberi jogokból, méltányosságból, a személyiség tiszteletéből kioktatni, akiknek esze ágában sincs ezeket alkalmazni” - fogalmazott az EP jogi szakbizottságának magyar tagja. A jogsérelem, valamint az elhangzott rágalmak olyan mértékűek, hogy adott esetben egy jogi eljárást is kiállnának - tette hozzá.

Kiemelte továbbá, hogy a szoros eredmény azt mutatja: nyilvánvaló politikai motivációról van szó. Az EP-s szakbizottság méltánytalan, „durva, aljas és alantas” eljárása útján, „minden alapot nélkülöző”indokok alapján hozott döntése érelmében Trócsányi László uniós parlamenti meghallgatásának folyamata szünetel - tette hozzá Szájer József.

Az uniós parlament frissen hozott eljárási szabályzata szerint, amennyiben egy parlamenti bizottság összeférhetetlenséget állapít meg egy biztosjelölttel összefüggésben, az nem léphet tovább a meghallgatás folyamatában. Az EP-s szakbizottsági vélemény semmilyen kötelezettséget nem ró az Európai Bizottságra, azonban az uniós testület elnöke megvizsgálja a kialakult helyzetet. Döntését követően a biztosjelölt ügye újra az Európai Parlament elé kerülhet.

Kapcsolódó írásaink