Külföld

Bakondi: A máltai megállapodás súlyos biztonsági kérdéseket vet fel Európában

Magyarország a határvédelemben és az illegális bevándorlók hazaszállításában együttműködik az olasz kormánnyal, de nem tud partner lenni a migránsok szétosztási kvótáiban Bakondi György szerint. A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a római szenátusban a földközi-tengeri embercsempészet megállításáról rendezett konferencián nyilatkozott az MTI-nek szerdán, utalva arra, hogy a tengeren felvett migránsok európai szétosztását szorgalmazó máltai megállapodás súlyos biztonsági kérdéseket vet fel.

Bakondi: A máltai megállapodás súlyos biztonsági kérdéseket vet fel Európában
Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója
Fotó: MH

Bakondi György kiemelte, a magyar politika és nemzetbiztonság szempontjából kiemelt jelentőségű, hogy Olaszország képes legyen garantálni tengerei és partjai biztonságát.

„Minden segítséget megadunk olasz partnereinknek a határőrizeti feladatok teljesítésében, közreműködünk - és ebben Magyarország és Olaszország jelenleg is együttműködik - a kiinduló országok támogatásában, valamint a jogosulatlanul Európában tartózkodók elszállításában. Egyre nem vagyunk nyitottak: az önkéntes vagy kötelező kvóták szerinti szétosztásra, ebben nem tudunk partnerek lenni” - hangsúlyozta Bakondi György.

A tengeren felvett migránsok európai szétosztását szorgalmazó máltai megállapodást kommentálva Bakondi György rámutatott, hogy ennek értelmében a migránsokat azonnal szétosztanák és elszállítanák a különböző tagállamokba, anélkül, hogy az érkezési országban lefolytatnák a menekültügyi eljárást. Bakondi szerint ez a hozzáállás „nem tűnik reálisnak”, és súlyos biztonsági kérdéseket vet fel az illegális bevándorlóknak az eddigi gyakorlat szerint nehezen megvalósítható kitoloncolása és hazaszállítása miatt.

„Aki egyszer bejött, annak nagyon nehéz, néha megoldhatatlan a hazaszállítása"- jelentette ki. Hozzátette, "a biztonság fenntartása közös európai érdek”.

A magyar kormányfő belbiztonsági főtanácsadója a római parlament felsőházában rendezett politikai-védelmi konferencián szólalt fel. A „Nem az embercsempészetre a Földközi-tengeren keresztül” című találkozót a jobboldali Liga szervezte, de más parlamenti pártok politikusai, valamint nemzetközi jogászok, védelmi szakértők is részt vettek rajta.

A Liga politikusa , Nicola Molteni hangsúlyozta, hogy a többségében gazdasági migránsok kétszeresen is az embercsempész bűnszervezetek áldozataivá válnak: egyrészt, amikor a tengeri átkelésért fizetnek, és később, amikor az ígért jövő és munka helyett a bűnözés, prostitúció hálózatának rabjává válnak.

„Négy-ötezer eurót fizetnek azért, hogy Rómában egy híd alatt végezzék” - mondta Simona Baldassarre a Liga európai parlamenti képviselője. „Nagy átverésnek” és a „civilhajóknak adott ajándéknak” nevezte a máltai megállapodást, amely szerinte csak az Olaszországba érkezők számát növeli. A konferencián elhangzott, hogy az új olasz kormány szeptember eleji felállásáig év eleje óta napi 22 migráns érkezett Olaszországba, azóta már napi 75.

Kapcsolódó írásaink

Szigorítások a máltai paktumban

ĀA szerződés a civil szervezetek hajóinak műveleteire vonatkozik, Olaszországban azonban az illegális bevándorlók 90 százaléka másképpen ér partot

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom