Külföld

„A hazafiaké lesz a jövő”

Az illegális bevándorlást támogatókat ostorozta Donald Trump az ENSZ közgyűlésében,Jair Bolsonaro pedig kijelentette: Amazónia nem az emberiség öröksége

A bölcs vezetők népük és országuk jövőjét helyezik előtérbe – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök az ENSZ közgyűlésében tegnap, és támadta a „nyitott határok aktivistáit”. António Guterres, a szervezet főtitkára a világ kettészakadására figyelmeztetett, Jair Bolsonaro brazil elnök pedig kijelentette, hogy az Amazonas-vidék nem az emberiség öröksége, hanem Brazília területe.

„A hazafiaké lesz a jövő”
Az amerikai elnök hangsúlyozta, minden országnak joga van lezárni a határait
Fotó: AFP/Saul Loeb

A világ kettészakadásának veszélyére figyelmeztetett António Guterres ENSZ-főtitkár. Guterres a világszervezet közgyűlésének 74. ülésszakának általános vitáját megnyitva kifejtette, hogy az amerikai és a kínai gazdaság mellett felsorakozók között szakadék alakulhat ki: kettévált internet, más valuta, eltérő pénzügyi szabályok. A főtitkár aggasztó képet festett egy klímaválság, terjedő terrorizmus és növekvő egyenlőtlenség fenyegette, mélyen megosztott bolygóról.

A felszólalók közül a nap „sztárja” kétségkívül Donald Trump amerikai elnök volt, aki szerint a jövő a hazafiaké lesz, nem a globalistáké, és a bölcs vezetők népük és országuk jövőjét helyezik az első helyre. Az elnök ismét megerősítette, hogy minden országnak joga van lezárni a határait. A „nyitott határok aktivistái” ártanak azoknak az embereknek, akiknek elvileg segíteni akarnak – jelentette ki Trump, és az illegális bevándorlást a világ egyik legnagyobb kihívásának nevezte. „Van egy üzenetem ezeknek az aktivistáknak, akik a szociális igazságosság retorikájával álcázzák magukat: az alapelveitek nem igazságosak, hanem kegyetlenek és gonoszak – jelentette ki az amerikai elnök. –Bűnszervezeteket támogattok, amelyek ártatlan férfiakon, nőkön és gyerekeken élősködnek. Előrébb helyezitek hamis erkölcsi iránytűtöket számolatlan ártatlan ember életénél és jóléténél” – mondta, és hozzátette: „Amikor aláássátok a határbiztonságot, az emberi jogokat, és az emberi méltóságot ássátok alá.”

Trump nem mulasztotta el a sajtó kritizálását sem, ugyanakkor valamiért a tudományos közeget is célba vette, amikor kijelentette, hogy a média és az akadémiai intézmények támadják a történelmet, a hagyományokat és az értékeket. Sokak meglepetésére kiemelte, hogy csapata több ország kormányával együtt dolgozik azon, hogy senkit se üldözzenek szexuális orientációja miatt. Hitet tett a vallásszabadság és a női egyenjogúság mellett, ugyanakkor ellenezte a fegyvertartás korlátozását és az abortuszt.

A közel-keleti konfliktus kapcsán közölte: „Felelős kormány nem támogathatja az iráni vérszomjas magatartását.” Megjegyezte, hogy országa a legsúlyosabb szintű szankciókat vezetett be Irán ellen, és amíg a fenyegető iráni magatartás folytatódik, ezeket nem oldják fel, sőt, inkább szigorítják. Trump keményen figyelmeztette Kínát, hogy lejárt a kereskedelem terén elkövetett visszaélések ideje. Hozzátette: nem fogja tovább eltűrni, hogy más országok a nemzetközi kereskedelmi rendszert kihasználva hasznot húzzanak Amerikából. Donald Trump biztosított arról is, hogy Washington szorosan követi, hogyan kezeli Kína a hongkongi válságot.

Biztosított mindenkit, hogy amint az Egyesült Királyság kilép az Euró­pai Unióból, Washington különleges megállapodásról fog vele tárgyalni. Az amerikai elnök Venezuelát is támadta, miközben a venezuelai küldött látványosan egy könyvet olvasott.

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerint a világ már kettészakadt, mert az egyik fele technológiai újításokról beszél, a másik fele pedig a szegénységi küszöb alatt él és éhezik. Kijelentette azt is, hogy Törökország a legnagylelkűbb ország, ha a humanitárius segélyeket és a menekültek befogadását nézzük. Jair Bolsonaro brazil elnök a szocializmust bírálta, felemlegetve, hogy Venezuelában működik, hisz ott mindannyian egyformán szegények. Bolsonaro szerint a tűzvész nem pusztította el a brazíliai esőerdőket, mint ahogyan a hazug média jelentette, és a térség iránti külföldi érdeklődésnek az ásványkincsek és a biológiai sokféleség az oka, nem pedig az őshonos népek. Bolsonaro szerint hazugság az Amazonas-vidéket a világörökség részének nevezni, az ugyanis Brazília területe.

Röviden

Egyértelműen Iránt tette felelőssé a szaúdi olajlétesítmények ellen végrehajtott támadásokért közös közleményében Franciaország, Németország és Nagy-Britannia. Donald Trump amerikai elnök az ENSZ-közgyűlés ideje alatt elmondta, Washingtonnak nincs szüksége közvetítőkre a Teheránnal folytatandó párbeszédhez. Haszan Róháni iráni elnök pedig azt mondta, országa hajlandó a 2015-ös többhatalmi atomalku kisebb módosításaitmegvitatni az amerikai szankciók feloldásáért cserébe. Angela Merkel német kancellár elutasította az iráni követelést.

Megtagadta az Egyesült Államok a vízumot az ENSZ-közgyűlésre készülő orosz küldöttség tíz tagjától. Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes szerint Washington megsértette nemzetközi kötelezettségeit.

Ukrajnai segélyek befagyasztását rendelte el Donald Trump néhány nappal azelőtt, hogy felhívta Volodomir Zelenszkij ukrán államfőt – írta az AP amerikai hírügynökség tegnap. Az amerikai elnök azt kérte az ukrán elnöktől, hogy indítson vizsgálatot Joe Biden volt amerikai alelnök ügyében, aki amerikai sajtóbeszámolók szerint beavatkozott 2014-ben az ukrán belügyekbe.

Washingtonnak jelen pillanatban nincs szándéka bármiféle erőt alkalmazni Phenjannal szemben – közölte Donald Trump. „Mi jól kijövünk Észak-Koreával, nincs okunk erőszakkal cselekedni” – tette hozzá.

Európa más részeiről helyezhet át csapatokat Lengyelországba az Egyesült Államok. Erről Donald Trump beszélt, miután New Yorkban tárgyalt Andrzej Duda lengyel elnökkel.
(HSz)

Kapcsolódó írásaink

Feszült hangulat New Yorkban

ĀJair Bolsonaro brazil és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is első alkalommal fog felszólalni az ENSZ Közgyűlése előtt

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom